Gelişmiş ülkelerde vatandaşlık için bekleme süreleri yıllara yayılırken, birçok ülke ise krizin etkisiyle bu isteklere daha hızlı yanıt veriyor.
İşte ülke ülke vatandaşlık kapısını aralamanın yolları...
Güney Kıbrıs
Birkaç yıldır adı ekonomik krizle anılan Akdeniz'in gözde tatil yerlerinden Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yıpranmış finansal sistemini güçlendirmek için yatırımcılara 3 milyon avro karşılığı tüm Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan pasaport veriyor.
İrlanda
Bazı Avrupa ülkeleri ise yatırımcılara ileride vatandaşlık başvurusu yapılabilecekleri ikamet hakları sağlıyor. Krizin en fazla etkilediği ülkelerden İrlanda'da 500 bin avroluk yatırımın eğitim, sağlık, sanat veya spor alanlarındaki kamu projelerine aktaranlara bu ülkede yaşama hakkı veriliyor
Slovakya
Slovakya vatandaşlığı isteyenler 1 milyon avro yatırım yapmak zorunda.
Macaristan
Macaristan vatandaşlığı isteyenler de 250 bin avroluk yatırımı göze almak zorunda.
Bulgaristan
Avrupa'nın "en yoksul" üyelerinden, Türkiye'nin sınır komşusu Bulgaristan, 250 bin avro yatırım veya 300 bin avroluk gayrimenkul alımı karşılığında oturma hakkı verirken, birkaç yıl içerisinde de vatandaşlık hakkı tanıyor.
Makedonya
Bölgenin bir başka sıkıntılı ekonomisi Makedonya'da 400 bin avro yatırım yapan ve ülke vatandaşlarına istihdam sağlayanlara vatandaşlık fırsatı sunuyor, 40 bin avro değerinde gayrimenkul alanlara da oturma izni veriliyor.
Karadağ
AB'nin yanı başındaki küçük devletlerden turistik Karadağ'da 500 bin avro yatırım yapanlara vatandaşlık imkanı sunuyor.
Arnavutluk
Arnavutluk pasaportu bölgeye 200 bin dolarlık yatırım yapıldığı takdirde elde edilebiliyor
İspanya
Akdeniz'in "tatil cennetleri" olmalarına karşın Avrupa'nın işsizlik rekorunu kıran Portekiz ve İspanya, krizden çıkmak için yabancılara konut satışlarını arttırmaya çabalıyor. İspanya, 160 bin avro ve üzerinde gayrimenkul alımlarında oturma izni veriyor.
Portekiz
Portekiz, 500 bin avro değerinde gayrimenkul alımları ikamet hakkına olanak tanırken, ülkede 10 kişiye istihdam sağlayan iş kuranlar veya 1 milyon avroluk yatırım yapanlar ikamet hakkının yanında birkaç yıl beklemek kaydıyla vatandaşlık için başvuruda bulunabiliyor
Türkiye
Türkiye'de sanayi tesisi kuranlar ile bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda olağanüstü hizmet sağlayan yabancılar, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığı kazanabiliyor.
ABD
Avrupa ülkelerinin sağladığı pasaport ve vatandaşlık imkanlarını, dünyanın en büyük ekonomisi ABD de sunuyor. ABD'de bölgelere göre 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arası yatırım yapanlar, ikamet hakkı kazanıyor ve gerekli süreçleri tamamlayınca da vatandaşlık hakkı elde ediyor.
Kanada
ABD'nin Kuzey komşusu Kanada'da ise 400 bin dolarlık yatırım yapanlara ve yüksek mevduat sahibi olanlara, vatandaşlık yolu açık oturma izni sağlanıyor.
İngiltere
İngilizler, yatırımların miktarına göre vatandaşlık kazanım süresinde değişik kategoriler uyguluyor. 10 milyon sterlin değerindeki yatırıma 2 yıl, 5 milyon sterlinlik yatırıma 3 yıl ve 1 milyon sterlin yatırıma 5 yıllın sonunda İngiltere'de vatandaşlık imkanı veriliyor
Almanya
Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya'da 250 bin avro sermayeli iş kurup, Alman vatandaşları istihdam edildiği takdirde oturma izni alınabilirken zamanla da vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor.
Avusturalya
Avusturalya'da ise 4,7 milyon dolarlık yatırımla önemli yatırımcı vizesi alınarak bölgeye yerleşilebiliyor.
Dominika
Karayipler'deki küçük ada devletleri de yatırımcıları cezbetmek için birbirleriyle yarışıyor. Bölgede yer alan Dominika'da en az 100 bin dolar mevduatın ülkenin Milli Bankasına yatırılmasıyla vatandaşlık hakkı kazanılıyor ve pasaport alınabiliyor.
Antigua ve Barbuda
Antigua ve Barbuda'da ise yatırımcılar Milli Kalkınma Fonuna 250 bin dolar yatırarak, 400 bin dolarlık gayrimenkul edinerek veya hükümetin onayladığı projelere 1,5 milyon dolarlık ticari yatırım gerçekleştirerek vatandaşlık hakkı elde edebiliyor.
Saint Kitts ve Nevis Federasyonu
Bölgedeki Saint Kitts ve Nevis Federasyonu vatandaşlığı için 350 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapmak veya Şeker Endüstrisi Çeşitlendirme Kurumuna 200 bin dolarlık bağışta bulunmak yeterli.
Panama
Dünya deniz ticaret yollarının en önemli noktalarından Panama'nın pasaportunu almak için 350 bin dolarlık mevduatı 5 yıl için yüzde 3 ile 4 arası faizle Panama Milli Bankasına yatırmak şartı aranıyor.
E-devlet Sorgulama İşlemleri