Kelebekler Vadisi, Fethiye Ölüdeniz'e 2 km mesafede bulunan doğal bir hazine olan Kelebekler Vadisi Ölüdeniz 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal Sit Alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. İki yüksek kayalığın arasında kalan, çoğu ziyaretçisinin Fethiye ve Ölüdeniz'den kalkan teknelerle ulaştığı vadide elektrik, yol ve inşaat bulunmuyor ancak kamp yapmak serbest.
Kelebekler Vadisi sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.
Kelebekler Vadisi'nin özgün coğrafi yapısı, bitey ve direyi bilim çevrelerinin, özellikle botanikçilerin ve entomologların inceleme ve laboratuar çalışmalarına konu olmakta; ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekmektedir.
Kelebekler Vadisi'ne ulaşım Ölüdeniz'den kalkan teknelerle sağlanır. Faralya (Uzunyurt) köyünden bir patika Vadi'ye ulaşır; fakat ipli tırmanış rotaları ve değişken yüzeyi nedeniyle, bir rehber eşliğinde yapılmalıdır.
Kelebekler Vadisi'nde doğal yaşamı korumak ve bunun için gereken önlemleri alarak projeleri hayata geçirmek amacıyla bir tesis meydana getirilmiştir. Ziyaretçilere çadır ve ağaç evlerde konaklama imkânları sunan işletme günlük 500 konuk kapasitesine sahiptir ve Kelebekler Vadisi'nin 100 dönümlük arazisi üzerinde ekolojik tarım yapmanın yanı sıra; arıtma, deniz temizliği ve temiz enerji hususlarında projeler gerçekleştirmektedir.
Kelebek Vadisi’nin geçmişi MÖ IV. yüzyıla kadar uzanır. Likya'nın "Perdicia" isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köy "Faralya" ismiyle anılmaktadır. Köyün günümüzdeki adıysa Uzunyurttur. Bizans ve Yunan uygarlığından Osmanlı'nın son zamanlarına kadar sürdürülen, yamaçların teraslanmasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü bugüne kadar gelmiştir.
Kolleksiyoncu-fotoğrafçı Rıfat Kılar 70'li yılların sonlarında vadi kelebeklerinden etkilenerek buraya "Kelebekler Vadisi" demek lazım diyerek "Güdürümsu" diye bilinen koyun ismini, ilk defa farklı şekilde telaffuz etmiş oldu. Arkadaşı olan H. Deniz Bayramoğlu 1987'de bu ismi kullanarak "Kelebek Vadisi" nin doğmasına neden olan işletmeyi başlattı. Amaç doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak ve bunu tüm dünyayla paylaşmaktı. Başta müzisyen Nezih Topuzlu ve H. Deniz Bayramoğlu olmak üzere, doğasever bir grup vadiyi koruma misyonu üstlendi. Yoğun bir kampanyayla gereken ilgiyi çekmekte gecikmediler. Bölgedeki imar yasaklarının sürdürülebilir bir koruma için yetersiz olduğundan hareketle, aktif koruma adını verdikleri doğayla uyumlu farklı düşünce ve etkinlikleri bir araya getiren bir merkez oluşturmaya çalıştılar.
Kelebekler Vadisi'ne, Fethiye üzerinden Ölüdeniz'e gelerek ulaşılır. Fethiye'ye 55 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanına Türkiye ve Avrupa'nın pek çok şehrinden uçuşlar düzenlenmektedir. Bir diğer büyük havalimanı olan Antalya Havalimanı, Fethiye'ye yaklaşık 200 km. uzaklıktadır. Türkiye'nin her yerinden Fethiye'ye sık ve düzenli otobüs seferleri vardır. Fethiye'den Ölüdeniz'e minibüs veya taksi yoluyla gelinerek, kumsaldan günde 3 defa servis yapan tekne ile veya Kelebekler Vadisi'nin zodyak teknesi ile ulaşılabilir.
Kamp ve doğa turizminin Türkiye ve dünyadaki en iyi adreslerinden biri olarak gösterilen Kelebekler Vadisi'nde, her yıl 1 Mart- 1 Kasım tarihleri arasında hizmet veren işletmenin bilgisi dışında konaklamak mümkün değildir. Su ve elektrik enerjisi devlet tarafından değil, işletme tarafından sağlanmaktadır. Bu sebeple Kelebekler Vadisi'ne günde 3 kere elektrik verilmektedir. Sıcak su güneş panelleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Kumsal veya toprak zemin üzerine kurulan çadırlarda, bungalovlarda veya teraslarda kalışın yanı sıra, işletme ziyaretçilere doğal ve ekolojik açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği; ortak kullanıma açık tuvalet ve duşlar sunmaktadır. Vadi'nin izole yapısı nedeniyle, işletme, ziyaretçi ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli bütün düzenlemeleri yapmıştır ve konukların güvenliğinden sorumludur.
Aktiviteleri açısından da dikkat çekici olan Kelebekler Vadisi'nde, sezon boyu bir çok eğitmen ve uzman dersler ve seminerler düzenlenir. "Kelebekler Okulu Projesi" olarak adlandırılan projeyle, sanatsal, zihinsel ve bedensel disiplinler yoluyla doğal duyarlılığı arttırarak çevre bilincini uyandırmak ve eğlence ve dinlence anlayışını geliştirerek doğa ile uyumlu yaşam düsturunu kitlelere ulaştırabilmek hedeflenmektedir. Ücretsiz olarak düzenlenmiş atölyeler arasında bu yıla kadar, sanatsal aktivite ve atölye çalışmaları, denizcilik, balıkçılık, mutfak,ziraat, elbecerileri kursları ile kişisel gelişim, yoga, meditasyon, tasavvuf, doğu felsefesi (kadim bilgelik öğretileri) vb. bulunmaktadır.
Kelebekler Vadisi İşletmesi, Vadi sınırları dahilindeki tek işletmedir. İşletmemiz, tüm ulaşım, konaklama ve ziyaretçi ihtiyaçlarının tek elden giderilmesinden, konukların ve personelin güvenliğinin sağlanmasından, Vadi’deki doğal yaşamın korunması için gerekli önlemlerin alınmasından ve projelerin gerçekleştirilmesinden sorumludur. Dolayısıyla Vadi’de konaklamak isteyen ziyaretçiler, şartlar ne olursa olsun, İşletme’nin bilgisi dahilinde kalmalıdırlar.
Vadi’de konaklayan ziyaretçilerimizin her biri için paket program uygulanmaktadır. Paket program dahilinde ziyaretçilerimize açık büfe sabah kahvaltısı, akşam yemeği, çadır, çardak veya bungalovda kalma seçeneği, yatak, nevresim ve battaniye sağlanmaktadır.Kendi çadır ve ekipmanlarınızla gelmeniz fiyat indirimi sağlamamaktadır. Öğrencilere bungalov ve lejyoner çadırlarının dışındaki konaklamalarda %10 indirim yapılır. İndirim için öğrenci belgesi ibrazını istiyoruz. 0-6 yaş arası misafirlerimizden ücret talep etmiyoruz, 7-12 yaş arası ise %50 indirimli.
Kelebekler Vadisi’nde su ve elektrik enerjisi devlet eliyle değil, İşletme tarafından sağlanmaktadır. Bu sebeple Vadi’ye jeneratör vasıtasıyla günde üç kere elektrik verilmektedir. Sıcak su elde etmek amacıyla güneş panelleri kullanılmaktadır. Konuklarımızın elektrikli aletlerini şarj edebilmeleri için özel şarj alanı bulunmaktadır. Gece saat 2’ye kadar elektrik verilmektedir, bundan sonra aydınlatma mum, meşale veya pilli fenerler aracılığıyla gerçekleşir. Cep telefonları Vadi dahilinde çekmektedir. Uydudan internet bağlantısı mevcuttur. VINN 3G olarak çalışıyor.
Çadır, Sahil |
Bungalov / Dıngalov |
|
Ocak | 35 TL | 35 TL |
Şubat | 35 TL | 35 TL |
Mart | 35 TL | 35 TL |
Nisan | 40 TL | 40 TL |
Mayıs | 40 TL | 40 TL |
Haziran | 50 TL | 60 TL / 70 TL |
Temmuz | 50 TL | 60 TL / 70 TL |
Ağustos | 50 TL | 60 TL / 70 TL |
Eylül | 50 TL | 60 TL / 70 TL |
Ekim | 50 TL | 50 TL |
Kasım | 50 TL | 50 TL |
Aralık | 50 TL | 50 TL |
Nisan sonuna kadar yapılan rezervasyonlarda %30 a varan indirim uyguluyoruz.
Fiyatlar 2011 yılı için geçerli olup tek gecelik ve tek kişiliktir. Rezervasyon gerekli ve şart değildir. Yine de rezervasyon yapmak isteyenler için: Çadır için zaten rezervasyona gerek yoktur. Vadi, her isteyene çadır alanı sağlayabilecek genişliktedir. Yatak ekipmanımız da var yeterince… Bungalow ve Dıngalow’lara gelince.. Temmuz-Ağustos ayında gelecekler lütfen anasayfadaki rezervasyon şartlarını bir okusunlar. Bu şartları gelenlerin pek çoğunun Vadi’nin büyüsüne kapılıp, planladıklarından daha uzun kalmalarından ve bizlerin de onları kısıtlamak istemediğimizden getirmek zorunda kaldık. Rezervasyonsuz gelenleri, bir ya da iki gün, büyük ya da küçük çadırlarda ağırlayıp hemen bir boşalan bungalowa aktarıveriyoruz. Rezervasyon için mail ve telefon irtibatıyla ‘İletişim’ sayfasında belirtilen hesaba ön ödemeyi yapabilirsiniz.
Duşlar – Tuvaletler – Diğer hizmetler
Ortak kullanıma açık, kabinli ve kabinsiz duşlar ve ortak kullanıma açık tuvaletler bulunmaktadır. Güneş panellerinden elde edilen sıcak su vardır. Çamaşır makinesi bulunmamaktadır. Ortak duşlarda çamaşır yıkamak için gerekli malzemeler temin edilmektedir. Bunun dışında, isteğe bağlı güvenlikli kasa, bilgisayar / cep telefonu gibi aletler için şarj alanı, ilk yardım ünitesi, kredi kartı POS cihazı ve döviz bozdurma hizmetleri mevcuttur.
Yeme – İçme
200 kişi kapasiteli, açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği servisi yapan (konaklama fiyatlarına dahildir), gün boyunca sıcak, alkollü ve alkolsüz içkilerin sunulduğuRestoran/Snack Bar. Balık yemekleri ve alkollü/alkolsüz içki servisinin yapıldığı Balıkçı Barınağı (kumsalın diğer köşesinde). Öğle yemeğinde Restoran/Snack Bar ızgara, sınırlı menü, her çeşit tost, hamburger, sandviç, omlet, spagetti, patates kızartması. Taş Ev’de gün içinde ekolojik ürünlerle yapılmış yiyecek ve içecekler (alternatif mutfak ve kek, pasta, çay, kahve, meşrubat…). Vadi, kamping tarzında hizmet veren bir işletme olmadığı için ortak mutfağımız ve buzdolabımız bulunmamaktadır. Fakat konuklarımız kendi kamp malzemeleri ve yemekleri ile gelebilirler.
Vadi’de kalış ücretini çok bulanlara gönüllülük üzerine kısa bir yazı:
Gönül ister ki ne öğrencilerden ne de kimseden para almadan, “hayrına” hizmet edelim…
Lakin vadide işler öyle bildiğiniz gibi kolay değildir…
Yol, su, elektrik, çöp, atık, telgraf- telefon bilumum alt yapı hizmetlerini biz karşılarız. Aziz devletimizin bize sağlayıverdiği hiçbir hizmet yoktur; lakin vergimizi şıkır şıkır veririz. Üstelik tüm bu hizmetleri iki yada 3-5 katına malederiz. Bir de doğallık ve doğal yöntem adına pratik olmayan ve pahalı malzeme kullanılır ve emekte kayıplarımız olur. Vadinin vahşi ve hırçın doğasına malzeme dayandırmak da güçtür. Bu manada verdiğimiz kayıplar vadinin güzelim doğasına kurban olsun diyoruz. Tüm bunların üstüne vadideki işletmenin ödediği, bir hayli yüksek kira bedelini de koyarsak, bir de “Vadi’de Doğayla Uyumlu Yaşam Oymağı ve Okulu Projesi”nin yaşaması zorunluluğunu eklersekm göreceksiniz ki zaten “hayrına” iş yapıyoruz. Üstüne üstlük projeye bağış+ yardımda bulunasınız gelir.
“Param olsa bağış da yaparım, dükkan senin, ancak vadiyi çok sevdik bi yolu yok mu?” diyen zeki, çevik hem de ahlaklı kardeşlerimize bazı işlere gönüllü yardım karşılığı yarı ücret, hatta ücretsiz konaklama imkanı mevcut. Bu konuda sitede zaman zaman ilan ve istekte bulunabiliriz.
Ancak daha ziyade vadide bir müddet kalıp “yerden iki çöp alıp kaldırarak” rüştünü ispat etmiş arkadaşlar tercihe şayan oluyor.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname