Sınav sisteminin ikinci basamağı olan LYS 'lere son bir ay kaldı. LYS sorularının temel özelliği bilgi niteliğinde olduğundan dolayı öğrenilen konuların unutulmaması için hemen tekrar edilmesi gerekiyor. LYS'lere yönelik yapılacak konu tekrarları bilgilerin pekişmesi adına adaylara önemli avantaj sağlayacaktır. Konu eksiği olan adayların daha seçici davranarak öğrenebilecekleri konulara yönelmeleri sınav stratejilerindendir.
Üniversiteye yerleştirme, YGS ve LYS'nin toplamı olduğuna göre, YGS tek başına belirleyici kriter olmamaktadır. Toplam puanın daha yüzde 60-65'ine henüz ulaşılmadı. Bu nedenle YGS, LYS ve okul başarısından oluşacak üniversiteye giriş puanı için YGS'nin çok iyi geçmesi ya da geçmemesi tek başına bir anlam ifade etmiyor. Her aday YGS sonrası bir durum değerlendirmesi yapmalı ve "Başarı sıramı ne yaparsam daha yukarı çıkarabilirim?" düşüncesiyle bir strateji belirlemeli ve zaman kaybetmeden harekete geçmelidir. LYS'lerde puan yükseltmenin formülü; hedefe olan inancı pekiştirmek, düzenli çalışmak, konu eksiklerini gidermek, nitelikli soru çözmek, düzenli deneme sınavı uygulamak ve moral - motivasyonu yüksek tutmak şeklinde özetlenebilir.
Çalışma temposuna hız verilmeli
Hazırlık sürecinde son bir aya doğru yaklaşılan şu günlerde ders çalışma zamanını artırmak gerekir. Bunun için mutlaka gün içinde yapılması gereken etkinliklerin planlanması gerekecektir. Özellikle havaların ısınması nedeni ile oluşabilecek rehavet, yorgunluk ve bıkkınlığın üzerine yapılacak devamsızlığa aile içi çatışma da eklenince başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Burada hedeflere ulaşabilmek için yapılan programa uymada ısrarcı olunmalı, programdan taviz vermeden çalışmaya devam edilmelidir. Bu süreçte devamsızlık yapmadan okulla olan bağ koparılmamalıdır.
Deneme sınavları öğrenmenin farklı bir yoludur. Adayların uygulayacakları deneme sınavları aynı zamanda konu tekrarı işlevini görecektir. Bunun için öğrenci, önceki yıllara ait sınav sorularını mutlaka çözmelidir. Çıkmış soruları çözmekle; sınavda hangi konulardan soru geldiğini, mantığını, soruluş tarzlarını öğrenecektir. Soruların konulara göre dağılımını, konuların önem derecelerini, konuların zorluk ve kolaylık oranlarını deneme sınavlarıyla tecrübe ederiz.
Ailenin desteği önemli
Sınav sürecinde eksik olunan konuları belirlemek, sınav stratejilerine uymak, zamanı verimli kullanmak hangi derslere ne kadar çalışacağını belirlemek gencin sorumluluğundadır. Aile bu sorumluluğu gencin yerine üstlenmemelidir. Aile bu süreçte "Sana güveniyorum, elinden geleni göstereceğine inanıyorum." ifadeleri de öğrencinin motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir. Öğrenciler, bu dönem ailelerin ilgi ve desteğine daha çok ihtiyaç duyacaklardır.