On yılda '2 bin 134 yeni sağlık tesisi'

Sağlık Bakanlığınca açıklanan 2012 Faaliyet Raporu'na göre, son 10 yılda 611'i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete sunarken, aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan personel sayısı net olarak 229 bin kişi artarak 485 bin kişiye ulaştı.
Sağlık Bakanlığı 2012 Faaliyet Raporu'nda, son 10 yılda 611'i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisinin hizmete sunulduğunu bildirdi. Aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan personel sayısı da net olarak 229 bin kişi artarak 485 bin kişiye ulaştı. Raporda, Sağlık Bakanlığının dünden bugüne sağlık politikası, orta vadeli program, orta vadeli mali plan ve stratejik plan yayımlandı.


Ne Zaman Emekli Olacağım - Emeklilik Yaşı


Rapora göre, 2002 yılı sonunda Türk sağlık sisteminin içinde bulunduğu durum, hizmet sunumundan finansmanına, insan gücünden bilgi sistemine kadar ilgli birçok alanda köklü değişiklik yapılmasını gerekli kılıyordu. Bu amaçla 2003'te Bakanlık, birçok uygulamayı hayata geçirmeye başladı. Bu kapsamda, ilk olarak SSK hastaneleri ve diğer kamu hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi.

Dar gelirli kesimlere yönelik olarak yeşil kartlı vatandaşların hakları genişletildi. Yeşil kart sahiplerinin "ayakta tedavi" kapsamında görecekleri sağlık hizmetleri ile ilaç giderleri devlet tarafından karşılanmaya başlandı. İlaçtaki KDV oranı düşürüldü ve ilaç fiyatlandırma sistemi değiştirildi. Böylece ilaç fiyatlarında önemli oranda indirim elde edildi. ilaç harcamalarının hem kamu hem de vatandaşa olan yükü hafifletildi. Köylerde de "112 acil Sağlık Hizmeti" sunulmaya başladı, istasyon sayısı artırılıp ambulanslar teknolojiye uygun olarak donatıldı. Sisteme, hava ve deniz taşıma araçları eklendi.

Bunun dışında bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı olarak sağlığın bozulmasını ve erken ölümleri önlemek için kapsamlı programlar hayata geçirildi. Bu kapsamda, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği başta olmak üzere belirli hastalıklar için ulusal programlar planlandı ve uygulamaya konuldu. Bulaşıcı hastalıklardaki gösterge, gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştı.

ON YILDA 2 BİN 134 YENİ SAĞLIK TESİSİ HİZMETE GİRDİ

Bina, ekipman ve sağlık personelinin eksik olduğu bölgeler öncelikli kabul edilerek, bu konudaki dengesizlikler büyük ölçüde ortadan kaldırıldı. Son 10 yılda 611'i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete sunuldu.

Aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan personel sayısı net olarak 229 bin kişi artarak 485 bin kişiye ulaştı.

MALİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMİNAT ALTINA ALINDI

Kamu kaynakları açısından da 2010, 2011 ve 2012 yılları içine alan orta vadeli mali plan ile birlikte mali sürdürülebilirlik teminat altına alındı. 2012-2014 yıllarını kapsayan orta vadeli programın esasları belirlendi. Bu çerçevede belirlenen esaslar şöyle:

"Sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği, kalitesi ve etkinliği artırılmaya devam edecek. Bunun için sağlık personeli sayısının artırılması ve yurt genelinde dengeli dağılımına ilişkin çalışamalara devam edilecek. Sağlık tesislerinde, teşhise dayalı fiyatlandırma yaygınlaştırılacak. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi ile evde sağlık hizmetleri güçlendirilecek.

Koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilerek yaygınlaştırılacak. Bu çerçevede, Koruyucu Sağlık Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları sonuçlandırılarak hayata geçirilecek. Bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik mevcut programlar sürdürülecek ve yeni programlar geliştirilecek. Bulaşıcı hastalıkların kontrolünü sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığının tanı koyma, bildirim ve izleme fonksiyonları güçlendirilecek. Ulusal Zehir Dayanışma Merkezi porsonel ve altyapı yönünden geliştirilecek.

İlaçların etkin ve bilinçli kullanımını sağlamak amacıyla sağlık hizmet sunucularına ve vatandaşlara yönelik bilgilendirme faaliyetleri ve gerekli denetimler artırılacak. Bunun için de gereksiz ilaç tüketimini önlemek üzere doktor, eczane ve hastalara yönelik etkin denetimler ve yaptırımlar hayata geçirilecek. Akılcı ilaç kullanımı geliştirilecek. Yeni ilaç geliştirilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar desteklenecek ve bu kapsamda ilaç sanayii teşvik edilecek. Tıbbi cihazların yurt içinde üretimine yönelik destek sağlanacak.

Sağlık Bakanlığının düzenleme, planlama ve denetlemeye ilişkin rolleri güçlendirilecek. Üniversite hastanelerinin yapısal sorunları sistematik ve bütüncül bir anlayışla çözümlenecek. Bu çerçevede ise Bakanlığın yeniden yapılandırılmasına ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanacak."

ÖNCELİĞİNİ YİTİRMİŞ FAALİYETLER İLE PROJELERE TASFİYE

2012-214 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plan açısından kamu gider mevzuatının rasyonelleştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek. Bu dönemlerde, çok yılı bütçeleme anlayışının uygulanmasında elde edilen tecrübeler de göz önüne alınarak, kaynak tahsisinde etkinliğin artırılması öncelikli olacak. Bu çerçevede, kamu idareleri ödenek tavanları dikkate alarak, belirlenen öncelikler çerçevesinde kendi kaynak tahsislerini gözden geçirecek ve önceliğini yitirmiş faaliyetlerile projeleri tasfiye edecek.

Öte yandan, ulusal ve uluslararası sağlık stratejileriyle ve Bakanlığın yeniden yapılandırılması ile uyumlu 2010-2014 Stratejik Plan revize edilerek 2013-2017 Stratejik Plan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile çalışılarak hazırlandı. DSÖ Avrupa Bölgesi, bu çalışmayı diğer ülkelere örnek sağlık stratejik planı olarak gösterdi.

Kaynak: AA

Hastane Randevu

Hastane Randevu - SSK Sorgulama - SGK Sorgulama

ALO 182 Hastane Randevu Merkezi ?

Alo 182 Hastane Randevu ?

Online Hastane Randevu Nasıl Alınır ?