Pilot Uygulamada 220 Bin E Kimlik Kartı Dağıtıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 'Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi Pilot Uygulaması' (e-kimlik) kapsamında 220 bin kimlik kartının dağıtıldığı bildirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi'nin pilot uygulaması, Bolu'da 3 aşamalı olarak yürütüldü ve 1 Kasım 2010 tarihi itibarıyla tamamlandı. Pilot uygulaması yapılan bu kartta biyometrik veri olarak "parmak izi" yer aldı. Pilot uygulamada 220 bin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı dağıtıldı.

Pilot uygulamada elde edilen sonuçların değerlendirilmesine göre yaygınlaştırma hazırlık çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda, pilot uygulamada geliştirilen çözüm ve ürünlerinin mevcut sisteme entegrasyonu ile yaygınlaştırmaya ilişkin fizibilite ve yatırım çalışmaları ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde devam ediyor.

Söz konusu çalışmalar, alınacak yaygınlaştırma kararı doğrultusunda süratle tamamlanacak. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak ve ileri baskı teknikleriyle kişiselleştirilecek olan bu kartta, TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen milli işletim sistemine sahip yonga (chip) bulunacak.

Kimlik Kartı ile sağlanan hizmetlerde hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacak. (ICAO) Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü standartları ile Avrupa Birliği uygulamalarındaki görsel güvenlik unsurları kullanılacak. Elektronik kimlik doğrulama yöntemi olarak da sertifika kontrolü, PİN kontrolü, parmak izi kontrolü kurumların ihtiyaçlarına göre kullanılabilecek.

Yüksek güvenlik özellikleri içeren bu kart; taklit, tahrif ve sahteciliğe izin vermeyecek, şekli ve görüntüsü sayesinde kolay taşınabilecek. Güvenli elektronik kimlik doğrulama sayesinde kimlik kartı e-devlet uygulamalarının temelini teşkil edecek. Vatandaşlar birçok hizmeti bulundukları yerden kimlik kartı ile alabilir hale gelecekler.

DİJİTAL ARŞİV PROJESİ

İçişleri Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliği içerisinde dijital arşiv konusunda Ar-Ge çalışmalarına başlandı. Bu çalışma ile Genel Müdürlük ve İl, İlçe Nüfus Müdürlüklerine değişik şekillerde ve standartlarda gelen nüfus dayanak belgelerini elektronik ortamda arşivlemek, kağıt ortamında bulunan belgeleri elektronik belge haline dönüştürmek, dönüştürülen belgelerin ve mevcut belgelerin tanımlanan iş akışları ile dolaşımını yönetmek, bu belgeleri güvenli bir şekilde saklamak ve belge ve bilgi kaynaklarına hızlı ve etkin ulaşım sağlanacak.

Böylece nüfus olaylarına ilişkin belgelerin sistem içerisinden elektronik ortamda anlık görülmesini sağlayarak bilginin güvenliği temin edilecek, zaman içerisinde aşınan, zarar gören ya da yok olan belgelerin elektronik ortamda güvenliği sağlanacak.

E-VATANDAŞLIK PROJESİ

'e-vatandaşlık' projesi iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada vatandaşlığa alınma ve kaybettirme işlemlerinin elektronik ortamda yürütülebilmesi çalışmaları 2010 yılı sonu itibarıyla tamamlandı. Projenin ikinci aşamasında ise nüfus olaylarına ilişkin dayanak belgelerinin kurumlardan elektronik yolla alınması sağlanacak.

Projenin uygulamaya geçmesi ile doğum, evlenme, boşanma ve ölüm gibi nüfus olayları ilgili kurumlardan doğrudan MERNİS'e tescil edilebilecek. Böylece vatandaş açısından bürokratik işlemler en aza indirilecek, zaman ve emekten tasarruf edilerek, hizmette sürat ve etkinlik sağlanacak.

E-Kimlik Video

E-Kimlik

Nüfus Cüzdanları Tarih Oluyor, E Kimlik'ler Geliyor

TC Kimlik Kartı

Elektronik Kimlik Kartı