Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında kapı önündeki yığılmaları önlemek ve insanların daha rahat, konforlu muayene olmaları için çalışmalar yaptığını ifade eden Gözükara, bu kapsamda dünyada ilk olan Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nin (
MHRS) oluşturulduğu bilgisini verdi. Yılbaşından itibaren tüm illerde uygulanmaya başlanan MHRS'nin,
Mersin Devlet Hastanesi'nde 15 Ağustos 2011 itibariyle hayata geçtiğini anlatan Gözükara, randevu sistemindeki amacın etkin ve verimli bir hizmet sunabilmek, her hastaya yeteri kadar zaman ayırabilmek olduğunu söyledi. Türkiye'de sağlık ve zamanın kıymetinin çok iyi bilinmediğine işaret eden Gözükara, randevu sistemi ile özellikle zamanın çok iyi kullanıldığını dile getirdi.
Eskiden kapıda yaklaşık 100 kişinin beklediğini ve hekimin çok hızlı bir şekilde muayene etmek zorunda kaldığını kaydeden Gözükara, “Bu sistemde her hastaya 10 dakika ayırıyorsunuz. Günde toplam 48 hasta, bundan daha fazla hasta muayene etmek isterseniz muayene saati içinde edemiyorsunuz. Hekim için çok büyük bir kolaylık. Hastaya yeteri kadar zaman ayırdığınızda itiş kakış yok, herkes saatini bekliyor, iyi sorguluyorsunuz ki, tanıda en önemli nokta sorgulamaktır. Dolayısı ile hekim içeride rahat 10 dakikası var, hasta rahat 10 dakikası var. Derdini anlatıyor, hekim dinliyor” dedi.
En büyük sıkıntı, halkın bilmemesi
Hastaneye randevu alarak gelen hastaların son derece memnun olduklarına vurgu yapan Gözükara, en büyük sıkıntılarının ise MHRS'yi halka bir türlü duyuramamak olduğunu belirtti. Duyurmada sıkıntı yaşandığı için yeteri kadar talep de olmadığından yakınan Gözükara, buna rağmen Mersin Devlet Hastanesi'nin sistemi en iyi uygulayan illerden biri olduğuna dikkat çekti.
Hastane ve doktor seçilebiliyor
Gözükara, sistemin nasıl işlediğini de şöyle anlattı: “Muayene olmak için araya birini koymanıza hiç gerek yok. Arıyorsunuz ALO 182'yi, TC kimlik numarasını veriyorsunuz, hangi hastanede, hangi doktoru istiyorsanız, istediğiniz saatte randevu alıyorsunuz. Burada çok önemli bir nokta da hastane ve doktor seçme hakkınız var. Hangi ilde, hangi hastane ve doktoru isterseniz, istediğiniz gün ve saatte randevu alma şansınız var.
Eğer istediğiniz gün ve saat uygun değilse karşınıza çıkan operatör size hangi gün ve saatlerin uygun olduğunu söylüyor ve o güne sizden başka kimseyi alamıyorlar. Hastaneye gittiğinizde bilgileriniz hazır oluyor, sadece kayıt bürosundan kayıt yaptırıp muayenenizi oluyorsunuz, reçetenizi alıp memnuniyetle ayrılabiliyorsunuz.” MHRS Çağrı Merkezi'ne 45'er günlük listeler gönderdiklerinin ve hastaların 1,5 aya kadar randevu alabildiğinin altını çizen Gözükara, böylece hekimin ve diğer çalışanların da hastaneye bağlandığını kaydetti.