Özel sağlık sigortasındaki sorunlar gözleri SGK'ya çevirdi. Son araştırmalarda kurumdan memnuniyet oranı yüzde 70'i geçince akıllara "SGK daha mı iyi hizmet veriyor?" sorusu geldi.
Özel sağlık sigortalarında karmaşa ve memnuniyetsizlik artarken reformlarla hizmetleri iyileşen 70 milyon kişiye hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nda ise farklı çalışmalar yapılıyor.
Son dönemde büyük reformlara imza atan kurum memnuniyet araştırmalarında hızla yükseliyor. Devletin sağlık hizmetlerindeki memnuniyet oranı 2002'de yüzde 23 iken Sağlık Bakanlığı'nın 2011 sonunda yaptığı son araştırmaya göre bu oran yüzde 71'e çıktı.
Aynı araştırmada geçen yıl devreye giren aile hekimliğindeki memnuniyet oranı isi yüzde 92 olarak gerçekleşti. Bu da ‘Yoksa SGK özel sigortalardan daha mı iyi hizmet veriyor?' sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar, özel sağlık sigortası sektörünün kendini yenilemesi gerektiğini dile getiriyor. Uzmanlara göre, sigorta şirketlerinin “sözleşme hileleri ve yüksek fiyat” politikası karşısında vatandaşlar güvenli liman olarak gördüğü SGK'ya yöneliyor. Büyük şirketlerin grup poliçelerinden vazgeçmelerinin altında da bu sebep yatıyor.
SGK'dan alınan hizmette özel sağlık sigortalarında olduğu hizmet sorunları ve son dakika sürprizleri yaşamayan vatandaş, hastaneye ve doktora zaman kaybetmeden ulaşabiliyor.
SGK'nın başarısının altında ise son 10 yılda yapılan reformlar yatıyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK vatandaşların adeta kangrene dönüşen sağlık çilesine son verdi. Üç sosyal güvenlik kurumu tek çatı altında toplandı. Sağlık karneleri tarih olurken, vatandaşlık numarasıyla muayene olup ilaç almak mümkün hale geldi. Bu süreçte özel hastaneler de SGK'lılara açılırken devletin hastane ve sağlık ocağı yatırımları katlanarak büyüdü. Ayrıca SGK teknolojik altyapısını da güçlendirdi. Geliştirilen randevu yazılımları hastanelerde kuyrukları bitirirken, ilaç takip sistemleri de ilaca ulaşımı kolaylaştırıp israfı önledi. Hükümet şimdi de Genel Sağlık Sigortası sistemiyle tüm vatandaşlara aynı kalitede eşit hizmet sunacak.
Sağlık Bakanlığı'nın araştırmasına göre, geçen yıl devreye giren aile hekimliğinden memnuniyet oranı yüzde 92. Aile hekimliği sağlık ocağı kullanımını da yüzde 37'den yüzde 42'ye çıkardı.
Sosyal devlet anlayışıyla hareket eden hükümet Cumhuriyet tarihinin en büyük sağlık bütçesini oluşturdu. 10 yıldır sağlık harcamalarına milli gelirden ayrılan pay katlanarak büyüyor. 2002'de 10 milyar TL olan sağlık harcamaları 2011'de 40 milyar TL'yi buldu. İlaca ayrılan kaynak ise 10 yılda 15 milyar liralık artış gösterdi.
Özel sağlık sigortası sektörü temsilcileri de özel hastanelerin kendilerini suiistimal ettiklerinden yakınıyor. Temsilciler, “Art niyetlilere karşı kendimizi koruma durumundayız. Ancak bu korumacılık müşterilerimizi mağdur etmeye başladı” açıklaması yapıyor.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname