742 konutlu site yönetimini, 11 SGK'lı çalışanla Emlak Yönetim AŞ'den devralma aşamasındayız. Çalışanların giriş-çıkış yapılması, kıdem tazminatı vb. özlük hakları hususlarında devir işlemlerinin ne şekilde yapılması gerekir? Eski yönetimin ve yeni yönetimin sorumlulukları nelerdir? Ümit Güldal
Ümit Bey, çok geniş bir alana yayılan soru göndermişsiniz. Ben biraz sınırlandırarak cevap vereceğim, zira cevaplar 200 sayfalık bir kitap yazacak kadar uzun. "Halen Emlak Yönetim AŞ'de olan site yönetimini devralacağız" diyorsunuz. Normal şartlarda gerek site gerekse apartman yönetiminin seçimle bir yönetimden diğerine geçmesi, SGK ile ilgili iş ve işlem yapmayı gerektirmez. Mesela, 1 kapıcısı olan Kerim Apt. yönetimi sizde olsa ve bir yıl sonra apartmanın kat malikleri kurulu toplansa ve bu sefer beni yönetici seçse SGK dosyası da değişmez, devir de olmaz. Sadece SGK veya diğer kamu kurumlarıyla ilgili iş ve işlemleri artık yeni yönetici yapacak demektir.
İŞYERİ DEVRİ BİLDİRGEYLE OLUR
Şimdi yapacağınız ilk iş, SGK'da (bunu işyerindeki aylık bildirgelerden de görebilirsiniz) hangi unvanla geçtiğinizi bulmaktır. Bulunduğunuz sitenin adı ne ise "Site adıyla" geçiyorsa, herhangi bir iş veya işlem yapmanıza gerek yok. Ancak SGK'da işveren olarak sitenizin adı değil de Emlak Yönetim AŞ olarak geçiyorsa işyeri bildirgesi veya işyeri devir bildirgesi vermeniz gerekiyor.
İŞYERİ İLE İŞÇİLERİ DE DEVRALMIŞ OLURSUNUZ
İşyeri bildirgesi veya işyeri devir bildirgesi diyorum, onun da sebebi şu: Emlak Yönetim AŞ, yönettiği bütün siteler için ortak bir işveren dosyası açmışsa, siz devralma günü işyeri bildirgesi vereceksiniz. Emlak Yönetim AŞ sadece sizin sitenize has işyeri dosyası açmışsa bu durumda da işyeri devir bildirgesini 10 gün içinde vermeniz gerekiyor. Bütün bu farklı durumlara göre de işyeri bildirgesi verecekseniz, çalışanların hepsini Emlak Yönetim AŞ işten çıkarıp tazminatlarını ödeyecek. İşyeri devir bildirgesi verirseniz işçileri de devraldığınız için herhangi bir tazminat ödeme zorunluluğu olmaz. İşyeri devralınınca işçileri de devralmış olursunuz, hem de tüm hak ve çıkarlarıyla birlikte.
Çeyiz parası için yetim aylığı alıyor olmak ve evlenmek yeter
SSK'lı olarak çalışmakta olduğu işyerinden çıkarıldığında tekrar ölüm aylığı almaya başlayan biri, evlendiğinde evlenme ödeneği alabilmesi için en az kaç ay öncesinden bu aylığı alıyor olması gerekmektedir? Ya da böyle bir şart aranıyor mu, konu hakkında bilgilerinizi rica ediyorum. Derya Yılmaz
Derya Hanım, yetim (ölüm) aylığı alan kız çocuklarının çeyiz parası veya yasal adıyla evlilik ödeneğini hak etmesi için yetim aylığı alıyorken resmi nikâh yapması yeter şarttır. Kaç aydır aldığının önemi yoktur.
EYT'de dediklerimize geliyorlar
Dün bütün gün bir TV geldi, diğeri gitti. Konu esasen "emeklilikte yaşa takılanlar" (EYT) olarak bilinen emekliliği bekleyenler için yasa çıkıp çıkmayacağı idi. Ayrıca çıkarsa eksik aylığa razı olan emeklinin daha sonra emekli olarak SGDP ile çalışması halinde bu çalışmasının emekli aylığına yansıyıp yansımayacağıydı. 29 Mart seçimleri yaklaşırken partilerin anketlerdeki oy oranlarına göre bu iş seçime kadar çıkar bence. Ancak EYT'lerden sadece SSK'lıların mağduriyetinin giderilip Emekli Sandığı ve Bağkur'lu olanların mağduriyetinin giderilmemesi haksızlık olur.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname