1 Ocak 2012 günü başlayan Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamına göre, bu yıl liseyi bitirip de üniversite sınavını kazanamayan gençlerden erkek olanlarına Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorundasınız... Buna ben “Sosyal Güvenlik Evlat Vergisi” diyorum.
5510 sayılı Kanun’a göre çalışan veya emekli ana-babalar çocuklarına kendileri üzerinden 18 yaşına kadar baktırabilirler. Çocuk 18 yaşına geldiğinde lisede okuyorsa bu süre 20 yaşına kadar, üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar uzayabilir. Okumuyorsa 18 yaşından sonra mutlaka Zorunlu Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorundadır. 18 yaşından sonra kendi üzerinden çocuğuna sağlık yardımı veremezsin, “Artık o özgür bir birey oldu” deniyor ama çocuğun için gelir testi yaparken “Ana - baba, dede - nine, kardeşlerin gelir ve harcamalarına göre gelirlerine bakarım” diyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, madem 18 yaşından büyük çocuğuma baktıramıyorum git sadece çocuğun gelirine bak, işin içine ana - baba, dede - nine ve kardeşlerin gelirini ne karıştırıyorsun.
LİSEYİ BİTİRENE SÜRE
Liseyi bitiren genç 18 yaşından büyük ise üniversiteye hazırlanırken, SGK mezuniyet tarihinden itibaren 120 gün GSS primi - vergisi çıkarmaz. Ancak, 120 gün içinde üniversiteyi kazanamazsa hemen aylık 129 lira GSS prim borcu çıkarır ve 120 günün bitiminden itibaren 1 ay içinde gelir testine gitmesi gerekir. Çocuk bir ay içinde gelir testine gitmezse de bu borç geriye doğru 129 liradan 257 liraya çıkarılıyor. Bir ay içinde gelir testine giderse de bu kere de ailenin kişi başına düşen gelirine göre 43 lira, 129 lira ve 257 lira olabiliyor.
ESKİ KIZLARA BORÇ YOK
1.10.2008 gününden önce doğmuş (eski kızlara) 1.10.2008 günü ana - babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı varsa, üniversiteyi kazanamasa bile GSS prim borcu yok. 1.10.2008 gününden sonra doğmuş (yeni kızlar) ise ilerde 18 yaşını tamamlayınca zorunlu GSS’li olacaklar veya evlenecekler. Ancak, erkeklerde maalesef hepsinde var.
Başlığa bakıp yanlış anlamayın, emekliler kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları için prim ödemeden sağlık yardımı alırlar. Ancak, 18 yaşından büyük çocukları varsa bunlara sağlık yardımı verdiremezler ve zorla GSS primi ödeyecekler. Yani, emeklinin aldığı aylık gelir sayılacak ve baktıramadığı 18 yaşından büyük çocuk için emekliden zorla GSS primi alınacak. Öte yandan, devletin verdiği özürlü aylığı, 65 yaş aylığı, sosyal yardımlar, evde bakım paraları, öğrencilere verilen burslar gelir sayılacak.
Birçoğumuz öğrenciyken çalışmak zorundaydık
Bir çoğunuzun ailesi zengin değil, okumak için bize yeterince para gönderemezler ki ben tam böyleydim. Hem okumak hem de giderlerimizi karşılamak için de öğrenciyken çalışmak zorundaydık. SGK, 2012 Ocak ayında başlattığı Zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulaması gereğince, öğrenciler 25 yaşına kadar sorgusuz - sualsiz ana - babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar. Ancak, ben öğrenciliğimin yanında çalışmak ve harçlığımı çıkarmak da zorundayım diyorlarsa karşılarına SGK çıkıyor. Uygulama gereğince, ne olursa olsun ayda 30 günden az çalışanların öğrenci olup olmadığına bakmaksızın SGK, “Çalışmadığının (30 günden eksik) günlerin GSS primlerini ödemek zorundasın” diyor.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname