SSK'dan emekli olmak için hangi işlemler yapılmalı

SSK'dan emekli olmak için hangi işlemler yapılmalı sorunuzun cevabını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya video'lu gösterimle anlatıyor.

Emeklilik zamanınız geldiğinde emeklilik işlemlerinizi nasıl takip edeceğinizi, emeklilik dilekçesini nasıl yazacağınızı biliyor musunuz?

Emekli olmak için hangi işlemler yapılır?



Bazılarımızın emekliliğine henüz çok uzun zaman olmasına rağmen bazılarımızın o büyük güne çok yakın olduğu bir gerçek. Peki, emekliliği gelen birinin ilk işlem olarak ne yapması gerekir? Hangi kuruma başvurmak doğrudur? Emeklilik dilekçesi nasıl yazılır?

Emeklilik işlemlerine dair sorulara Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın verdiği yanıtlıyor

Emeklilik işlemleri nasıl takip edilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik dilekçesi verildikten sonra, kurumdan sizin elinize bir tahsis numarası verilecektir. Bu tahsis numarası bundan sonraki işlemleriniz için artık rehberiniz olacaktır. Kurumun web sitesine girerek bu numarayla emeklilik tahsis işlemlerinizin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz ya da web sitesinden elde edemediğiniz bilgileri kuruma giderek bu tahsis numarasıyla öğrenebilirsiniz. 

Ayrıca SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı'na değişik zamanlarda değişik tahsis numaralarıyla yazılar gönderilecektir. O yazıların tek numarada toplanması, işlemi basitleştiren bir yöntemdir. 

Emeklilik işlemleri ne kadar sürer?
Kişi sadece bir ilde sigortalı olarak çalışmış ya da ticari faaliyetini bir ilde gerçekleştirip Bağ-Kur'lu olmuş ya da sadece bir kurumda Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmışsa, emeklilik tahsis işlemleri çok basittir ve çok kısa sürede sonlandırılabilir. 

Her ne kadar elektronik ortama geçsek de, birtakım bilgiler eğer Türkiye'nin farklı illerinde, farklı yerleşim yerlerinde ise bu bilgiler yazılı ya da elektronik ortamda, son kurumda toplanacağı için, daha uzun zaman alabilir.

Şu anda Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı ya da Bağ-Kur'daki tahsis işlemleri çok hızlı bir şekilde sonlandırılıp kısa sürede netice veriyor. Örneğin, 15 günde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olanlar da var. Bazen bu süre üç aya kadar uzayabiliyor. 

Bu uzamanın nedeni, farklı şehirlerden gelen bilgilerin gecikmesi ya da arşivlerden bu bilgilerin toplanıp kuruma resmi kanaldan ulaştırılmasındaki gecikmelerdir. Önümüzdeki günlerde bu sürecin daha da kısalmasını bekliyoruz.

Emeklilik dilekçesi nasıl yazılır?
Emeklilik dilekçesi, kişinin hangi kurumlarda çalıştığını belirten sosyal güvenlik numarası, Emekli Sandığı'nda sicil numarası yazılarak hazırlanır. SGK, bu dilekçeye istinaden tahsil işlemlerine başlar.

Dilekçe örneklerine SGK'nın emeklilik tahsil işlemlerinden ulaşabilir. Ayrıca SGK'nın web sitesinde de üzeri doldurulabilen dilekçeler vardır. Bunlarda sadece ad, soyadı, tarih ve kısa bilgileri doldurmak yeterli olur.

Emekli olmak için hangi işlemler yapılır?
SGK'ya başvurmadan önce, bir uzmandan ya da bu işi bilenlerden öğrenmek gerekir. Aksi takdirde insanlar kuruma başvurduktan sonra şartları yerine getirememiş oluyorlar ve olumsuz cevap aldıklarında da moral bozukluğu oluşuyor.

Emeklilik şartlarını yerine getirdikten sonra kişi, emeklilik tahsis dilekçesi denilen, kurumda basılmış orijinal dilekçeyi alıp doldurur ve SGK'ya verir. Bu, emeklilik tahsis işlemlerinin başlaması için yeterlidir. 

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı; tüm kurumlarda emeklilik tahsis işlemlerine müracaatlar aynı şekilde yapılır. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'yla kurumların birleştirilmesi yapıldığı için işlemler tek çatı altında yürütülür.

Emekli olmak için SSK ve Bağkur hizmet birleştirmesi nasıl yapılır?
Kurumların birleştirmeleri, sosyal güvenlik sisteminde hizmet bütünlüğü sağlamak için yapıldı. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'na göre son yedi yıl içinde hangi kuruma daha fazla prim ödenmişse emeklilik işlemleri o kurum üzerinden yürütülür. Örneğin, son yedi yıl içinde en fazla Bağ-Kur'a prim ödenmişse Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na ödenmişse Emekli Sandığı'nın uygulamaları çerçevesinde emeklilik tahsis işlemleri yapılır. 

Üç ayrı gruba prim ödenmişse, emeklilik tahsis işlemleri yapılmadan önce, SGK'ya bir dilekçe ile başvurarak, bunları birleştirmek gerekir. Emeklilik işlemlerinin sonunda yapılırsa, işlemlerin süresi uzayacağı için, emeklilik tahsis işlemlerinin sonlanması gecikebilir.