22.03.2011 tarihli ve 27882 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6191 sayılı "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu" ile sözleşmeli er ve erbaşların statüleri değerlendirilmesine dair düzenlemeler yapılmış olup, düzenlemeler hakkında yapılacak işlemler aşağıda belirlenmiştir.
Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin Sigortalılıkları ve Prime Esas Kazançları:
6191 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca sözleşmeli er adayları, Ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınacaktır.
Sözleşme süresi en az üç yıl ve 29 yaş
Askerî eğitimi basarı ile tamamlayanlarla, dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılacaktır.
Müteakip sözleşmeler, bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak şartıyla, azamî 29 yaşın bitirildiği yılın Aralık ayı sonuna kadar uzatılabilecektir.
Sözleşmeli Erbaş ve Erler 4-1(c) Sigortalı Statüsünde Değerlendirilecektir.
6191 sayılı Kanunun 7. maddesinin birinci fıkrası uyarınca sözleşmeli er adayları ile sözleşmeli erbaş ve erler ön sözleşme yapılması ile birlikte 5510 sayılı Kanunun 4-1 (c) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Bunların prime esas kazançlarının hesabında; sözleşmeli er adayı, sözleşmeli er ve sözleşmeli onbaşı olarak istihdam edilenler tahsil ve dereceleri itibarıyla gösterge, ek gösterge, taban ve kıdem aylığı ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 17. maddesinin (A) bendinde yer alan cetvelde uzman onbaşılar için, sözleşmeli çavuş olarak istihdam edilenler ise tahsil ve dereceleri itibarıyla aynı cetvelde uzman çavuşlar için belirlenen oranlar üzerinden ödenen hizmet tazminatı esas alınacaktır.
Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin Fiili Hizmet Süresi Zammı İle İtibari Hizmet Süreleri Vardır:
6191 sayılı Kanunun 10. maddesinin on birinci fıkrası ile 5510 sayılı Kanunun 40. maddesinin ikinci fıkrasının 13 numaralı bendi uyarınca fiili hizmet süresi zammı ile 5510 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca itibari hizmet süresinden yararlandırılacaklardır.
Sözleşmeli Erbaş ve Erlerden Sözleşmesi Sona Erenlerin Genel Sağlık Sigortalılıkları Nedir?
1.)Hizmet Ettikleri Süre Kadar:
6191 sayılı Kanunun 8. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, sözleşmeli erbaş ve erlerden kendi kusurları olmaksızın idare tarafından sözleşmeleri yenilenmeyenler ile sözleşme süresi içinde vefat, bir yıl içerisinde 6191 sayılı Kanunun 6. Maddesinde belirtilen süreden daha fazla hava değişimi süresini geçirme, bulunduğu kadronun kaldırılması, istihdam edildiği kadronun sağlık niteliğini kaybetmesi nedenleriyle sözleşmeleri sona erenlerin sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet ettikleri süre kadar, genel sağlık sigortalılıkları devam edecektir.
2.)Hizmet Ettikleri Sürenin Yarısı Kadar:
Sözleşme süresi sonunda kendi istekleriyle sözleşmelerini yenilemeyenler ile istihdam edildiği kuvvetinin değiştirilmesi yahut sınıfının kaldırılması sebebiyle kendi istekleri üzerine sözleşmesi feshedilenlerin sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet ettikleri sürenin yarısı kadar,genel sağlık sigortalılıkları devam edecektir.
Primlerin Ödenme Esası Nedir?
Bu şekilde genel sağlık sigortalısı sayılmaya devam edilenlerin sigortalı hissesi dâhil genel sağlık sigortası primleri, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı üzerinden, Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı tarafından ödenecektir.
Ne Zaman GSS Durdurulacaktır?
Genel sağlık sigortası priminin ödenmeye devam edildiği süre içinde 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinde belirtilen sigortalılık hâllerinden biri kapsamında sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışanların bu çalışmaları sebebiyle adlarına genel sağlık sigortası primi ödenmesi halinde ayrıca genel sağlık sigortası primi ödenmeyecektir.
Emekli İkramiyesinin Değerlendirilmesi:
6191 sayılı Kanunun 7. maddesi uyarınca;
- Kendi kusurları olmaksızın veya ilk sözleşmesini yahut müteakip sözleşme süresini bitirmesinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan sözleşmeli erbaş ve erler ile
- İlk sözleşmeyi müteakip yapılacak sözleşmelerin süresi bitmeden, fesih talebine ilişkin sebepleri Kuvvet Komutanlıklara, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca yönetmelikte belirtilen hizmet gerekleri ve koşullar gözetilerek uygun olduğuna karar verilerek sözleşmeleri idarece feshedilen sözleşmeli erbaş ve erlerin
hizmet yıllarına göre belirlenen oran esas alınarak yapılan ödemeye esas süreler, bunların ilgili mevzuatına göre kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeleri ve emekli olmaları (malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanması hali dahil) veya hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması durumunda; ilgisine göre 5434 sayılı Kanunun 89 veya Ek 82. maddelerine göre ödenecek emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmayacaktır.
5434 sayılı Kanunun Ek77.Maddesine Eklenen İbare:
6191 sayılı Kanunun 10. maddenin ikinci fıkrası ile 08.06.1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 77. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine "uzman erbaşlar" ibaresinden sonra gelmek üzere ", sözleşmeli erbaş ve erler" ibaresi eklenmiş ve bu maddenin (b) bendinde yer alan "Uzman erbaşların" ibaresi "Uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlerin" olarak değiştirilmiş olması nedeniyle, söz konusu ek 77. madde kapsamında vazife malulü olan sözleşmeli erbaş ve erler de madde ile tanınan haklardan yararlandırılacaklardır.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname