Tarım sigortası ödemeleri hasat zamanına erteleniyor
Türkiye'nin çiftçiye özel ilk ticarî kart olan Hasat Kart'a tarım sigortası ödeme özelliği ekleyen Şekerbank, ödemelerde kolaylık sağlıyor. Sigorta primleri uygun vadelerde hasat zamanı tahsil edilirken, tarım sigortası kapsamında kullanılacak kredilerde yüzde 20 oranında faiz indirimi uygulanıyor.
Şeker pancarı üreticilerinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için 59 yıl önce kurulan Şekerbank, devlet destekli tarım sigortacılığının tek temsilcisi olan Tarsim-Tarım Sigortaları Havuzu işbirliğiyle il il, köy köy dolaşarak çiftçinin problemlerini yerinde dinliyor.
Proje kapsamında 150 kişiden oluşan Şekerbank ve Tarsim uzman ekipleri, 55 il, 91 ilçe ile 1.300 köyü ziyaret ederek 40 bin çiftçiye tarım sigortasının önemini anlatıyor. Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, Hasat Kart Anadolu Turu kapsamında üreticilerin ve çiftçilerin problemlerini dinlediklerini ve ihtiyaçlarını tespit ettiklerini söyledi.
Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz
Çiftçilerin kullandıkları krediyi zorlanmadan nasıl geri ödeyebilecekleri konusunda destek beklediklerini belirten Yıldız, "Biz de, çiftçilerimizin bu beklentisini karşılamak üzere halen piyasada 1 yıl olan zirai kredilerdeki vadeyi 2 yıla çıkardık." dedi. Yıldız, konfeksiyon usulü değil, terzi usulü bankacılık yaptıklarını ve tarımda değer zincirindeki her kesime ellerini uzattıklarını kaydetti.
Halit Haydar Yıldız, tarım bankacılığının ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart ile çiftçilere ekim zamanı mazot, yem, gübre, tohum alımında nakit sıkıntısı çekmeden ihtiyaçlarını uygun ödeme şartlarıyla karşılama imkânı sağladıklarını kaydetti. Yıldız, çiftçilerin öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurumlarla yaptıkları işbirliği uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi:
"Örneğin, üreticilerimize, Hasat Kart ile anlaşmalı tedarikçilerimizden mazot aldıklarında 6 ay için yüzde 0 faiz imkânı, sektörde başka bir örneği olmayan 'tüm yıl konuş, hasatta öde' kampanyasıyla cep telefonu faturalarını yılda bir kez faizsiz ödeme, ayrıca tarımsal sulamada kullanılan elektrik harcamalarını yine yılda bir defada hasat zamanı ödeme imkânı gibi birçok fırsat sunuyoruz. Çiftçilerimiz, tüm bu ihtiyaçlarının bedelini, kendilerinin belirleyecekleri vadede, hasat zamanlarında tek seferde ödeyebiliyorlar."
Şekerbank'ın, tarım bankacılığındaki başlıca ürünleri yılda bir kez hasada endeksli ödemeli kart olan Hasat Kart ile traktör, tarımsal ekipman, bahçe-tarla, modern sulama ekipmanları ve damızlık süt sığırcılığı kredilerinden oluşuyor. Banka, bu ürünlerle tarımsal faaliyetlerdeki her türlü ihtiyacı kredilendiriyor. Kredi kullandırdıkları faaliyetlere örnek olarak; organik tarım, sera ve yalıtımı, sulama sistemleri, balıkçılık, tekne ve ekipman bakım ihtiyaçları ile arıcılık faaliyetlerini gösteren Halit Haydar Yıldız,
"Ayrıca meyve suyu, reçel, konserve üretimi yapan firmalara özel kredilerimiz de mevcut. Sözleşmeli tarım faaliyetlerini de finanse etmekteyiz. Süt üreticilerinden süt toplayan birlik ve kooperatifler de yine finanse ettiğimiz özel alanlardan." dedi. Banka, 2011'de çıkardığı 'balıkçılık kredisi'yle bu alanda faaliyet gösterenlere uygun fiyat ve vadelerde kullandırıyor.
Şekerbank'ın 59 yıl önce şeker pancarı üreticilerinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için kurulduğunu vurgulayan Halit Haydar Yıldız, şöyle konuştu: "Tarım bankacılığı bizim DNA'mızda var. 59 yıl önce böyle bir amaç çerçevesinde üreticilerimize destek olan bir banka olarak her geçen gün kendimizi bu alanda geliştirmek, üretene uygun koşullarla finansal destek vermek, bizim görevimiz. Bu doğrultuda, günümüzün şartlarını göz önünde bulundurup çiftçilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini iyi analiz ederek onların yanında olmaya çaba gösteriyoruz. Konfeksiyon usulü değil, terzi usulü bankacılık yaparak tarımda değer zincirindeki her kesime elimizi uzatıyoruz."