Teknik eğitim önlisans programı mezunlarının açık öğretimin lisans programlarına geçiş yapabileceğine dair YÖK kararının, DGS başvuru işlemlerine denk gelmesi bazı yanlış anlamalara yol açmıştır. Gerek bu yanlış anlamalar, gerekse bu haktan yararlanmak isteyenlerin neler yapması gerektiği özel bir dosya yayımlıyoruz.
YÖK'ÜN KARARI NE DİYOR?
13/03/2008 tarihli Yükseköğretim Genel kurulunda alınan karara göre teknik bölüm mezunlarına da dikey geçişle kayıt hakkı verilmiştir. Bu karara göre, bir teknik yüksek okuldan mezun olanlar yani teknikerler, intibak eğitimi sonrasında iktisat veya işletmenin 3. sınıfından aöf'e devam edebileceklerdir.
BU DURUMDA OLANLAR DGS'YE GİRMELİ MİDİR?
DGS, sadece örgün öğretimde lisansa devam etmek isteyen öğrenciler içindir. Bu nedenle AÖF'ün 4 yıllık lisans programlarına geçiş hakkı tanınanların DGS'ye girmesine gerek yoktur. DGS ile açık öğretimdeki dikey geçiş, lisans tamamlama ya da ikinci üniversite birbirinden farklı kavramlardır.
TEKNİK PROGRAM MEZUNLARI NE YAPACAK?
AÖF'ün 4 yıllık lisans programlarına geçiş hakkı tanınanlar, eylül ekim aylarında açık öğretim fakültesi tarafından açıklanan başvuru işlemleriyle iktisat veya işletme fakültesine kayıt yaptırabilirler. Örneğin elektrik mezunu bir öğrenci açıköğretim işletme veya iktisat okumak istediğinde başvuru döneminde AÖF'ye başvurup kayıt yaptırır ve intibak programına devam eder.
MUAFİYET VAR MI?
Bazı arkadaşlar şuan örneğin şuan kamu yönetiminde okuduğunu, bunu bırakıp Eylül'de yeniden kayıt yaptırdığında aldığı derslerden muaf tutulup tutulmayacağını sormaktadır. AÖF'te muafiyet bulunmamaktadır. Dersler alınmış olsa bile yeniden alınacaktır.
İLK ÖNCE HAZIRLIK MI OKUNACAK?
AÖF'ün 4 yıllık lisans programlarına geçiş hakkı tanınanlar öncelikle bir yıllık hazırlık sınıfı eğitimine tabi tutulacaktır. Açıköğretim Fakültesi Lisans Öğrenimine Hazırlık Programına kayıt yaptıran adaylar hazırlık sınıfında:
1. İktisada Giriş
2. Genel İşletme
3. Genel Muhasebe
4. Hukuka Giriş
derslerinden oluşan intibak programını başarmalarının ardından 3. sınıfa kayıt yaptırabilirler.
Bu derslerden en az ikisinden geçildiği taktirde açık öğretim iktisat veya işletme fakültesinin 3. sınıfına kayıt yapılır.- En az 2 dersten geçinceye kadar açık öğretim intibak programına devam edilmek zorundadır. Bu öğrenciler 3. sınıfa kayıt yaptıramazlar.
Herhangi bir önlisans programından mezun olduktan sonra dikeygeçişle lisans tamamlama programına başvuran adayların tümü (okuduğu bölüm farkı gözetilmeksizin)
1. Matematik
2. İngilizce.
3. Türk Dili
Derslerinden muaf olurlar. Bunun dışında gerek örgün gerekse Açıköğretim de başarmış oldukları derslerden muafiyet tanınmaz. Ayrıntılı bilgi için muaufiyet kısmına bakınız.
AÖF'DE OKUYANLAR KAYIT SİLDİRMELİ Mİ?
Şuan herhagi bir bölümde kayıtlı olan gerek 1. sınıf gerekse de 2.sınıf öğrencileri dikey geçişle açıköğretim fakültesi lisans öğrenimine hazırlık programına kayıt yaptırmak istiyorlarsa öncelikle önceki kayıtlarını sildirmeleri gerekir. Çünkü Aöf yönetmeliği gereği aynı anda iki açıköğretim porgramında kayıtlı olmak mümkün değildir. Adayların bu aşamada durumlarını ve dikeygeçis sonrasını iyice irdelemeleri gerekir.
HAZIRLIK PROGRAMINA KAYIT YAPTIRANLAR ASKERLİK TECİLİ YAPABİLİR Mİ?
İntibak programında askerlik dışındaki öğrencilik haklarından faydalanılır.
DGS ÖRGÜN EĞİTİM İÇİNDİR
Dikey geçiş sınavıyla örgün eğitime devam etmek isteyen öğrenciler ise 21 mayısa kadar başvuru merkezlerinde işlemlerini yaptırmak zorundadırlar. DGS ile örgün eğitim programlarına yerleşen öğrenciler, intibak eğitimine alınırlar. İntibak eğitiminde tamamen kayıtlı oldukları fakülte tarafından belirlenen şartlara tabidirler. Bu öğrenciler intibak eğitiminde almaları gereken dersleri alırlar. Bu derslerden en fazla ikisinden başarısız olan öğrenciler 3. sınıfa kayıt yaptırırlar. İntibak eğitiminde 2’den fazla dersten başarısız olan öğrencilerin üniversiteyle ilişkileri kesilir. DGS’yi kazanıp yerleşilen üniversitede yabancı dil hazırlık sınıfı mecburiyet varsa kazanan öğrenci bu sınıfa da devam etmek ya da muafiyet sınavını geçmek zorundadır. DGS ile yerleşen adaylar daha önce herhangi bir yüksek öğrenim kurumundan almış oldukları derslerden muaf olabilirler. Bunun için aldkıları transkripti fakülte’ye vermeleri ve muafiyet talep etmeleri gerekir. Ancak Fakültenin muaf tutma zorunluluğu yoktur.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname