Torba Yasa'da Yeni Kanunlar Kabul Edildi - 12 Temmuz 2014 (Vergi Affı'nda Son Düzenlemeler Neler - Torba Yasa - Torba Yasada Son Durum Nedir?)
Torba Yasa'da Yeni Kanunlar Kabul Edildi - 11 Temmuz 2014 (Vergi Affı'nda Son Düzenlemeler Neler - Torba Yasa - Torba Yasada Son Durum Nedir?) Torba Yasa'da Sıcak Gelişme - 11 Temmuz Cuma 2014 Torba Yasa - Torba Yasada Son Durum Nedir? Torba Yasada Son Durum Nedir - 11 Temmuz 2014 Cuma (Genel Aftan Kimler Yararlanacak - Son Dakika Genel Af Haberleri) Taşeron İşci Kadrolar 11 Temmuz, 11 Temmuz 2014 Cuma (Genel Aftan Kimler Yararlanacak) Taşeron İşci Kadrolar 11 Temmuz (Vergi, MTV, SGK, SSK, GSS Affı-Aftan Kimler Yararlanacak) Taşeron İşci Kadrolar 11 Temmuz, Erken Emeklilik, Emekli Olma, Emekliikte Yaşa Takılma, 2014 SSK ve SGK Vergi Affı ne zaman çıkacak? 2014 Bağkur ve SSK, SGK Afları çıktı mı? Trafik cezası sildirme. Vergi afları 2014. SGK Borcu Sildirme, SSK Affı ne Zaman, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor.İşte tüm detaylar turkiye-rehberi.net'de
YER ALTI İŞÇİSİNE KIDEM ŞARTI YOK
İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.
FAZLA ÇALIŞMA YAPTIRILMAYACAK
Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak.
Yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.
MADEN İŞÇİLERİNİN YILLIK İZİNLERİ 4 GÜN ARTACAK
Tasarıyla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. Böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.
Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.
Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.
KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMELERİ
Tasarıyla, kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Buna göre, alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.
Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. Kıdem tazminatı tutarı, iş yerlerinin bütçe tertibinde ve gider kalemlerinde yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenecek.
Gerekçeli müfettiş raporuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 6 gün yerine, 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine görülecek olan dava, basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılacak. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay, 6 ay içinde kesin karar verecek.
İdarelerce istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilecek. Bu kapsamda ihaleye çıkılabilecek yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerini ayrı ayrı veya birlikte belirlemeye; işçi, işveren, memur konfederasyonları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
YER ALTI İŞÇİLERİ İÇİN EMEKLİLİK YAŞI 50'YE DÜŞECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "torba tasarıya" göre, uluslararası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer hallerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulanmayacak.
İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek. Öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyecek.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporları iş yeri hekiminden alınacak. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilecek.
İŞVEREN YARDIM FONU OLUŞTURACAK
İşveren sendikaları, işçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde 25'ini aşmamak üzere, karşılıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluşturabilecek.
SENDİKA
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak.
YABANCIYA SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca uzun dönem ikamet iznine sahip olanlara da süresiz çalışma izni verilebilecek. Yabancıların, süresiz çalışma izni alabilmesi için toplam 6 yıllık kanuni çalışma süresi, 8 yıla çıkarılıyor. 11 Nisan 2014'ten önce süresiz çalışma izni verilen yabancıların hakları saklı kalacak.
Süresiz çalışma izni verilen yabancılar, kanunda belirtilen uzun dönem ikamet izninin sağladığı haklardan yararlanacak.
Harçlar Kanunu'nda "ikamet tezkeresinin harçsız olarak verildiği yabancıları" içeren maddeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca süresiz çalışma izni verilenler de eklendi.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) taşınmaz alımının ve taşınmazlarının müzayede suretiyle satışı dahil, devir ve teslimi, 31 Aralık 2013 tarihine kadar KDV'den müstesna olacak.
YURTDIŞINDA ÇALIŞILAN SÜRE BORÇLANABİLİNECEK
Tasarıyla, doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için borçlanmalarına imkan tanınacak.
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilecek.
Bu borçlanma, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurum aleyhine açılan ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler hakkında da uygulanacak.
SGK BİRÇOK VERGİDEN MUHAF OLACAK
SGK, bu düzenleme kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle yapılan işlemler yönünden; Harçlar Kanunu'ndan, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, damga vergisinden, emlak vergisinden, döner sermaye bedellerinden, teminat yatırma mükellefiyetlerinden muaf olacak.
Kurumun taraf olduğu her türlü davalarda kurum aleyhine hükmedilen asıl alacak ile vekalet ücreti ve yargılama giderleri, alacaklı veya vekilinin Kuruma ödemeye dayanak makbuz ve belgelerle birlikte yazılı şekilde yapacağı müracaat üzerine bildireceği banka hesap numarasına, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenecek. Bu süre geçmeden kurum aleyhine cebri icra yollarına başvurulamayacak. Belirtilen sürede ödeme yapılamaması halinde, söz konusu alacaklar genel hükümler dairesinde tahsil edilecek. Mahkeme kararlarında yer alan miktarların kararın kesinleşmesinden önce ödenmesi halinde, söz konusu kararların ilgili mercilerce bozulmasına müteakip ödenen miktarlar, ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte ilgililerden tahsil edilecek.
YAŞLILIK SİGORTASI
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı maddesinin 8. fıkrasında yer alan "malul" ibaresi "ağır engelli" olarak değiştirilecek. Bu şekilde, çocukların malul sayılmasına esas olan çalışma gücündeki kaybın tespit edilmesinde yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması ve bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor.
Yeraltı işlerinde maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), "kanalizasyon ve tünel yapımı" gibi yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak.
Tasarı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki sigortalıların borçlanabilecekleri sürelere ilişkin düzenlemede de değişiklik yapıyor. Buna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bursu ile Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin prim ödeme yükümlüsü, bu başkanlık olacak.
TÜP BEBEK İÇİN KOLAYLIK GELİYOR
Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.
Başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.
Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurtdışındaki rekabet güçleri artırılacak.
GECİKME ZAMMI UYGULANMAYACAK
Sigortalılar adına sonradan tahakkuk ettirilen fark prim tutarları, sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata ya da yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın tahsil edilecek.
SGK tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.
Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Ancak vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.
Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısı, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvurması halinde, primler faizsiz yapılandırılacak. Söz konusu süreyi, bir 6 daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
SGK ALACAKLARI
SGK kapsamındaki iş yerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları halinde bu imkandan yararlanabilecek.
SOMA İŞÇİLERİNİN SGK BORÇLARI SİLİNECEK
Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek. Söz konusu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak.
Sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıkların çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.
Zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava, SGK'ya ihbar edilecek. SGK davaya, davalı yanında katılacak ve yargılama sonucu verilecek karar kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlü olacak.
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek.
4-C İŞÇİLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nda 18 Kasım 2005 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar 4-C'li olarak istihdam edilen geçici personele ödenen fazla çalışma ücretleri, prime esas esas kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Buna göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmeyecek.
36 BiN ÖĞRETMEN ATANACAK
35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.
VERGİ CEZALARI SİLİNMEYECEK
Tasarıda, AK Parti'nin verdiği önergeyle önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, vergi aslına bağlı vergi cezaları tam olarak tahsil edilecek.
Tasarıda, vergi aslına bağlı vergi cezalarının silinmesi öngörülüyordu ancak kabul edilen önergeyle, vergi aslına bağlı vergi cezalarının affından vazgeçildi. Böylece vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak, vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.
Tasarıya göre, tahsilinden vazgeçilecek alacaklar şöyle:
- 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.
- 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından; 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, 30 Nisan 2014 tarihinden önce, Askerlik Kanunu, mülga Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları.
- Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş bulunan; adli ve idari para cezaları ile Petrol Kanununa istinaden alınan Devlet hissesi ve Devlet hakkı; Türk Petrol Kanunu'na istinaden alınan Devlet hissesi, Şeker Kanununa istinaden alınan şeker fiyat farkı, Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanuna istinaden alınan akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı; Maden Kanunu'na istinaden alınan Devlet hakkı ve özel idare payı ile madencilik fonu; Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye istinaden alınan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları hariç olmak üzere, asli ve feri amme alacaklarından kesinleşmiş olup kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar; belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarının tamamı.
Bu kapsama giren ve bu düzenlemenin yayımlandığı tarih itibarıyla, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının yüzde 50'sinin belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilecek.
Bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun ilgili hükmü uygulanmayacak.
Tasarının, "başvuru şartı aranmaksızın tahsilinden vazgeçilen asla bağlı vergi cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarına ilişkin açılan davalarla ilgili olarak, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihten sonra mahkemelerce karar verilmeyecek" hükmü önergeyle çıkarıldı.
AZAMİ 18 TAKSİTTE ÖDENECEK
Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.
Amme alacaklarından yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için bu madde hükmünden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecekler.
Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunmaları ve madde kapsamında ödenecek tutarları, ilk taksiti bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekecek.
Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarın; ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.
Taksitle ödenmek istenmesi halinde borçluların başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.
Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar; 6 eşit taksit için (1,05), 9 eşit taksit için (1,07), 12 eşit taksit için (1,10), 18 eşit taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.
Taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanacak.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.
-Hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak-
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre, kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar hariç olmak üzere, kapsama giren alacakların, kanunun yayımlandığı tarihten önce tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri halinde bu hükümlerinden yararlanabilecek.
Bu maddeye göre, ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.
Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında uzlaşılan alacaklar hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacak.
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile Kabahatler Kanunu'na göre yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31 Aralık 2013 tarihinden önce idari yaptırım kararı verildiği halde bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 TL altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin alacakların tahsilinden vazgeçilecek.
-12 TL'nin altındaki geçiş ücretleri de tahsil edilmeyecek-
Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.
31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.
VERGİLER
Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.
Bakanlar Kurulu; bu maddede öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar, yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan vergi mükelleflerinden, Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkede faaliyette bulunan ve bu ülkedeki faaliyetleri nedeniyle durumları mücbir sebep hali kabul edilenlerin, bu kanun kapsamında alacakları yapılandırılan alacaklı idarelere mücbir sebep hallerinin devam ettiği süre içinde ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri ile doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere, doğal afetin vuku tarihinden itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, mücbir sebep halinin bitim tarihini takip eden aydan başlamak üzere topluca veya ayrı ayrı bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.
BELEDİYELER YURT YAPABİLECEK
Belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak.
İl sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilecek, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilecek.
Belediyelerin aleyhine açılan icra takip davalarında tüm taşınır ve taşınmaz mal ve hesaplarına el konulamayacak, sadece gösterilen mal üzerinde haciz uygulanabilecek. On gün içinde yeterli mal beyan edilmemesi durumunda yapılacak haciz işlemi alacak miktarını aşacak veya kamu hizmetlerini aksatacak şekilde yapılamayacak.
-Merkezi sınavlara ilişkin davalar hızlanacak-
Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM'nin merkezi sınavları hakkında açılan davalarda hızlı yargılama öngörülüyor. Merkezi sınavlar veya sonuçlarına ilişkin dava açma süresi 10 gün olacak. Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 3 gün içinde savunma yapılacak. Bu süre bir kereliğine ve en fazla 3 gün uzatılabilecek. Yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.
Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecek. Temyiz istemi en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. Bu davalar açılmadan önce üst makamlara başvurma hakkı olmayacak.
-Gündelikçilere kolay sigortalılık-
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek.
Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. İş kazası ve meslek hastalığı olaylarında, birisini ev hizmetinde çalıştıranlar işverenlerin yükümlülüklerinden muaf olacak.
Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" kapsamında sigortalı yapılacak. Sigorta bildirimini en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapmayan işverene asgari ücret tutarında ceza kesilecek.
Birinci dereceden emekli olan belediye başkanlarına yeşil pasaport verilecek.
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre 14 Şubat 2014 tarihine kadar gerekli sermaye artırımını yapmayan şirketler hakkında, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde sermaye artırımını yaparsa fesih işlemi uygulanmayacak.
DİYANET'E 16 ADAY DAHA
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atanacak aday sayısı 24'ten 40'a çıkarılıyor. Dini yüksek öğrenim veren fakültelerin dekanları, her coğrafi bölgeden en az iki kişi olmak kaydıyla dini yüksek öğrenim veren fakültelerden 40 öğretim üyesini aday seçecek.
Yurt dışındaki diplomatik misyonlarda sürekli görev yapan din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport verilecek.
-İnternet erişimi engeli en geç 4 saatte uygulanacak-
Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin doğrudan içerik ve yer sağlayıcıyla ulaşması ve içeriğin kaldırılması için uyarıda bulunması amaçlanıyor.
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da değişikliğe gidilerek, erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi.
-TÜRMOB üyelerinin borçlarının ödenmesinde kolaylık-
Tasarıyla, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) üyelerinin borçlarının ödenmesi konusunda kolaylık getiriliyor. Buna göre, serbest muhasebeci ve mali müşavirler ve yeminli müşavirlerin, üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların TÜRMOB'a olan birlik payı borçlarının asıllarının tamamını 9 taksitte ödemeleri durumunda, bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Bundan yararlanmak isteyenlerin, düzenlemeni kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar birime başvurmaları şart olacak.
Bakanlar Kurulu kararıyla memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, eser, sahibinin ölümünden sonra koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "Torba Kanun Tasarısı"na göre, tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınma kültür varlığıdır" kaydı konulan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilen büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarından emlak vergisinin yarısı, çevre temizlik vergisinin de tamamı alınacak.
Kesin yapılanma yasağı getirilmesine rağmen üzerine yapı tesis edilen parseller ve kanuna aykırı eklenti yapılan taşınmazlar, bu aykırılıklar giderilinceye kadar veya yapılar yıkılıncaya kadar bu muafiyetten yararlanamayacak. Böylece kanuna aykırı yapılaşmanın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Boğazici Sahil Şeridi veya Öngörünüm Bölgesi'nde konut veya iş yeri olarak kullanılan taşınmaz kültür varlıkları ise bu muafiyetten yararlanamayacak.
Tasarıyla, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, Bakanlar Kurulu kararıyla memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, eser, sahibinin ölümünden sonra koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilecek. Bu husustu karar verilebilmesi için eserin Türkiye'de veya ülke dışında Türk vatandaşları tarafından üretilmiş olması gerekecek. Eserin topluma ulaşmasını sağlayacak şekilde yayımlanması zorunlu olacak.
-Aylıktan kesme cezası alan aday memurun görevine son verilecek-
Aday memurken aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memurun görevine son verilecek.
Tasarıyla, tapu kadastro çalışanları aleyhine başlatılacak rücu istemlerine ilişkin zaman aşımı süresi belirleniyor. Buna göre, tapu ve kadastro işlemleriyle ilgili olarak, devletin kusursuz sorumluluğu sebebiyle yapılan öde dolayısıyla, ihmali bulunan personel aleyhine başlatılacak rücu istemleri, ödeme tarihinden itibaren 2 yıl, zarar yol açan işlemin gerçekleştirildiği tarihten itibaren 10 yılın geçmesiyle zaman aşımına uğrayacak.
Sümer Holding A.Ş'de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmayacak
ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEYENE MÜJDE
Prim günü ve yıl şartlarını tamamlamış ancak yaşı bekleyen emekli adaylarına yönelik de çalışma yürütülüyor. Çalışma Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı çalışmaya göre; yaşının dolup emekli olmasına 2 yıl kalanlar üzerinde ağırlıkla duruluyor. Bu kişilere, alacakları maaşlardan belirlenecek bir yüzdede kesinti yapılarak, emeklilik hakkı verilecek. Yapılan çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı'nın da görüşleri alınacak. Türkiye'de bununla ilgili yapılan düzenlemeler nedeniyle çok acılar çekildiğini belirten Çelik, iktidar ile muhalefetin böyle bir düşünceyi projelerine koyarak ülkeyi yeniden o günlere döndürme hevesinde olmayacağına inandığını anlattı.
Ülkede zaten genç emeklilik olduğunu belirten Çelik, "Şu an 50 yaşında emeklilik var. Bunun daha ne gencini emekli edeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Konuştuğumuz konu bu değil, karıştırılıyor. Art niyetli bazı kesimler 'erken emeklilik' deyip insanlara gereksiz yere ümit veriyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var" ifadesini kullandı. Erken emeklilik konusundaki yanlışın daha önce bir kez yapıldığını vurgulayan Çelik, bununla ortaya çıkan olumsuzlukları gidermeye çalıştıklarını bildirdi. "38-40 yaş emekliliğinin ne anlama geldiğini, bunun acılarını, sıkıntılarını, Mali yükünü anlatacak olan tek ve en deneyimli ülke Türkiye'dir" diyen Çelik, 50 yaşında emeklilik varken erken emeklilik gibi bir şeyin gündeme getirilmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi.
"2036'ya kadar 60 yaş emekliliğine ancak ulaşacağız"
Çelik, kadınlarla ilgili doğum borçlanması, erkeklerin askerlik borçlanması gibi yeni bazı haklar verildiğini hatırlatarak, bunların ayrı konular olduğunu belirtti. Kademeli olarak emeklilik yaşının 60'a çıkarılmasıyla ilgili geçmiş dönemde yapılan düzenlemenin devam ettiği bilgisini veren Çelik, şöyle konuştu: "Burada vatandaşın mağduriyeti esas değil. Tam tersine bunlar vatandaş merkezli düzenlemelerdir. Türkiye bir anda 60 yaş emekliliği getirmemiştir. 40 yaş emekliliğini kademeli olarak yaparak 2036'Lara kadar 60 yaş emekliliğine geçeceğiz. Şu anda gelişmiş ülkeler 67-70 yaş emekliliğini konuşuyor. 2036'ya kadar 60 yaş emekliliğine ancak ulaşacağız. Dolayısıyla ülke ve ülkenin geleceği önemli. Tabii birey olarak bizden talepler olabilir ama talepler kesinlikle ülkeyi karanlığa, sıkıntıya sokacak bir şekilde olmamalıdır."
Faruk Çelik, 1999 yılında yapılan düzenlemede, emeklilik süresi 5-10 yıl uzayan çalışanların sorunlar yaşadığını vurguladı. "Bu kişiler için dengelerimizi bozmayacak şekilde bir çalışma yapabilir miyiz?" diye görüşüldüğü sırada hiçbir ilgisi yokken birden erken emeklilik tartışmalarının ortaya atıldığına dikkati çeken Çelik, "Çok net söylüyorum; 'erken emeklilik' diye kim söylüyorsa en büyük yanlışı yapıyor. Görüşmemiz erken emeklilikle ilgili değildi. Vatandaşımızın sorununa çözüm bulma adına bir görüşmeydi. Asli görevimizi yaptık ama bu olayın bilen ve bilmeyenler tarafından hiç alakası olmayan bir tarafa çekilmesi bizi üzmüştür" değerlendirmesinde bulundu.
Vergi affı ne zaman çıkacak ? Vergi borcu sorgulama / Vergi affı 2014 !.Vergisini zamanında ödeyene müjde.Maliye Bakanlığı, uzun süredir üzerinde yoğunlaştığı çalışmayı tamamladı. Vergisini düzgün ve zamanında ödeyen mükellefler ödüllendirilecek.
Maliye Bakanlığı, uzun süredir üzerinde yoğunlaştığı çalışmayı tamamladı. Vergisini düzgün ve zamanında ödeyen mükellefler ödüllendirilecek, uyumsuz mükelleflere ise yeni yaptırımlar gelecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, giderek artan, "vergisini düzgün ödeyen mükellefler ödüllendirilmeli" taleplerini dikkate alarak, Gelir İdaresi Başkanlığını (GİB) harekete geçirdi. Bu kapsamda GİB Başkanlığı "Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi"ni hazırladı.
Bilgisayar teknolojileri kullanılarak, ülkedeki tüm mükelleflerin davranış eğilimlerinden hareketle vergi kanunlarına karşı uyum ve uyumsuzlukları değerlendirebilecek sistemin geliştirilmesi için de GİB'de halen yoğun bir çalışma sürüyor. Proje ile uyumlu ve uyumsuz mükelleflerin ayrıştırılması ve uyumlu mükelleflerin vergi dairesi uygulamaları çerçevesinde teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Şimşek, vergisini düzgün ve zamanında ödeyen, bu anlamda 77 milyonun hakkını kayba uğratmayan mükellefleri artık ödüllendireceklerini bildirdi. Şu an yeni bir sistemin hazırlandığını ve bu sistemle vergi açısından uyumlu ve uyumsuz mükellefleri birbirlerinden ayıracaklarını anlatan Şimşek, bunun sonucunda da uyumlu mükelleflerin ödüllendirileceğini, uyumsuz mükelleflere ise yeni yaptırımların geleceğini söyledi.
Bakan Şimşek, bu sistemin ve şu an için düşünülen ödül ve yaptırımların bir başlangıç olduğunu ve zamanla yeni ödüller ve yeni cezaların söz konusu olabileceğini ifade etti.
Yeni sistemle yapılacak analizler sonucunda belirlenecek uyumlu mükelleflere verilecek teşvikleri de anlatan Şimşek, şu bilgileri verdi: "Yeni kurguda söz konusu mükellefler için şunları düşünüyoruz. Tabii bunların şu an için taslak olduğunu ve değişebileceğini de belirtmek isterim. Yeni sisteme göre uyumlu mükelleflerin vergi iade talepleri duruma göre, teminatsız, incelemesiz ve/veya yeminli mali müşavir raporu aranmaksızın hızlı bir şekilde yerine getirilecek. Belirli bir düzeyin üstünde uyumlu olan mükellefler ise ihbarların değerlendirilmesi hariç olmak üzere GİB tarafından yapılacak yoklama, denetim ve bazı inceleme faaliyetleri kapsamı dışında bırakılacak. Uyumlu mükelleflerin özelge talepleri öncelikli ve belirli sürelerde yerine getirilecek.
Öte yandan, vadesi gelmemiş borçları için gerekli şartları sağlaması durumunda tecil faizi ile makul bir süre ve makul tutarlarda borcun vadesi uzatılabilecek. Bunun yanı sıra vergi rekortmenlerinin ilan edilmesi gibi uyumlu mükellefleri de belirli periyotlarla kamuoyuna ilan etmeyi düşünüyoruz. Belirli bir düzeyin üzerindeki uyumlu mükelleflere, talep etmeleri durumunda, vergisel analizlerini ve kendi sektörü ile kıyaslamasını içeren bir rapor da verebiliriz ve söz konusu mükellefler, indirimli teminat uygulaması sisteminden yararlandırılabilir."
Düzenli ödemeyen artık yandı
Uyumsuz mükelleflerin ise daha sık bilgilendirileceğini, daha sıkı takip edileceğini ve sadece Maliye Bakanlığı değil, ilgili tüm kamu kuruluşlarınca incelenmesinin sağlanacağını anlatan Şimşek, burada da asıl amaçlarının vergiye uyumu artırmak olduğunu bildirdi. Yapılacak bu çalışmalar sonucunda da söz konusu uyumu ciddi oranda artırmayı hedeflediklerini aktaran Şimşek, uyumsuz mükellefler için yapılması düşünülen eylemleri ise şöyle sıraladı:
"Uyumsuz mükellefler periyodik olarak ziyaret edilerek uyumsuzluk gösterdikleri konular ve daha uyumlu olabilmeleri için izleyecekleri yollar hakkında bilgilendirme yapılacak. Özellikle e-yoklama sistemi tam anlamıyla uygulamaya geçtikten sonra 'mükellef bilgilendirme' görevi ekiplere iletilerek bu mükelleflerin ziyaret edilmesi sağlanacak. Mükellefler arasından uyumsuzluk konularına göre seçilecek mükellef gruplarına uyuma davet yazıları gönderilecek ya da e-yoklama sistemi tam anlamıyla uygulamaya geçtikten sonra 'uyuma davet' görevi, ekiplere verilerek bu grup mükellefler iş yerlerinde uyuma davet edilecek.
Bazı mükellefler için vergi dairesi tarama-kontrol servisleri ya da denetim koordinasyon müdürlükleri tarafından sadece uyumsuzluk kapsamındaki belirli noktalarda vergi inceleme çalışmaları yapılacak. Uyumsuzluğu yüksek olan mükellefler ise müdahale edilmesi gereken mükellefler olabileceği için, doğrudan Vergi Denetim Kurulu, Emniyet, SGK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlara iletilecek."
HÜKÜMET, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, tüm borçlularıyla sulhuyor. Hükümetin uzun müddettir üzerinde çalıştığı ve bir gün evvel bakımından Meclis’e gelen dev bağışlama paketinde, vergiler, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU primleri ve yönetimsel para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme üremlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yine yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme olanağı kazançlıyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki yönetimsel para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e gönderilen tertip etmede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:
VERGİLER DE KAPSAMDA
30 Nisan 2014’ten evvelki dönemlere vergi borçları, gecikme üremi ve gecikme zamları yine yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş veyahut ödeme müddeti daha geçmemiş olan alacaklara yasa yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yine hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş bölümünün da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.
İKİ TAKSİT AKSATILABİLECEK
Tertip etme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, müesseseler, gelir stopaj, müesseseler stopaj, KATMA DEĞER VERGİSİ ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim seneninde ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ait taksitlerden faydalanma haklarını kaybedecekler.
18 TAKSİT UYGULAMASI GELİYOR
Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecekler. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1,05, 9 taksit için yüzde 1,07, 12 taksit için yüzde 1,10, 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2’şer aylık taksitler halinde ödenecekler.
120 LİRANIN ALTINA AF
Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Sigara cezaları dışındaki trafik cezaları ya da kusurlar yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. Aynı zamanda 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş fiyatlarından de bildirim yapılmayarak vazgeçiliyor. Yeniden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun dahilinde 2007 senesi öncesinden kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asli alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan da meblağı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçiliyor.Şirketlere de ehemmiyetli bir destek geliyor. Kayıtlarında bulunduğu halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile ilgili kazançlan tertip etme ile yüzde 3 vergi beyannamesi verilmesi halinde çözüm kazançlıyor.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’DA TÜM BORÇLAR YENİDEN YAPILANACAK
2014 Nisan ayından önce tahakkuk eden sigorta pirimi, emeklilik, keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU tarafından izleyen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı hissesi, genel sıhhat sigortası priminde gecikme getirileri silinecek. Ana para TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU yönetimsel para cezaları da yine yapılanacak. Borçta yine yapılanma için müracaat müddeti, borcun türüne göre 3-4 ay olacak. Ödemeler 18 eşit takside kadar yapılabilecek. 2011’deki aftan istifade eden, yeni bağışlama için müracaat edebilecek. Borcu olduğu için sıhhat hizmeti alamayanlar, yine yapılandırma kapsamına girdikten sonra hizmet alabilecek.
Maliye Bakanlığı'nın takibindeki vergi alacakları ile SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'nın prim alacaklarının yine yapılandırılmasını öngören yasa önerisi, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Başkanlığı'na sunuldu.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - Esin Işık
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yatırım ortamının iyileştirilmesi, özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılması, maliye ve para siyasetlerinin daha etkin şekilde kullanılmasını sağlamak emeliyle kamunun alacaklarının yine yapılandırılacağını söyledi.
Ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, müessese karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için TEFE-ÜFE oranları asal alınarak hesaplanacak meblağın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşlarının imzasıyla TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Başkanlığı'na sunulan Bir takım Kamu Alacaklarının Yine Yapılandırılması ve bir takım Yasa ve KHK'larda farklık öngören öneriye göre, kayıtlarda bulunduğu halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile ilgili yeni kararlar getiriyor.
Buna göre, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla tertip ettikleri bilançolarında görülmekle beraber, ortaklarından alacaklı bulunduğu meblağlar ile ortaklara borçlu bulunduğu meblağlar arasındaki net alacak meblağlarının, bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecek. Beyan edilen meblağ üzerinden yüzde 3 oranında vergi hesaplanacak.
Bu kapsamda ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecek.
Bu tertip etme kapsamında beyanda bulunan mükellefler, 2014 senesi gelir ve kurumlar vergisine mahsuben beyan ettikleri geçici vergiye ait beyannamelerde düzeltme işlemlerini beyanname verme müddeti içinde yapabilecek. Düzeltme işlemleri hasebiyle rastgele bir ceza veyahut ürem aranmayacak.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU borçlarında gecikme cezası affı
Öneri, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU borçlarını da yine yapılandırarak, gecikme cezası ve gecikme zammına bağışlama getiriyor. Buna göre, 2014 senesi Nisan ayı ve evvelki aylara ait ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, müessese karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için TEFE-ÜFE oranları asal alınarak hesaplanacak meblağın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
Alakalı mevzuata göre ödenmesi olanağı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile SOSYAL GÜVENLİK KURUMU tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı hissesi da aynı kapsam içinde olacak.
Öneriye göre, 31 Nisan 2014 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar, ihale konusu işlere ait olan ve SOSYAL GÜVENLİK KURUMU tarafından işverene tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan özel nitelikteki inşaatlara ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri için de aynı olanaktan faydalanılabilecek.
Öneride, idari para cezaları konusunda yeni tertip etmeye göre, 30 Mayıs 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50'si TEFE-ÜFE oranları esas alınarak ödenmesi halinde, cezanın kalan yüzde 50'si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.
En çok 18 eşit taksitte ödenecek
Bu tertip etmeden faydalanmak isteyenler kanunun yayımlanmasının hemen peşinden ilk üç ay içinde başvuruda bulunacak ve mevzubahis ödemeyi en fazla 18 eşit taksitte bitirecek.
Borcun tamamının ilk taksitte ödenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, taksit ödemelerinde 6, 9, 12 ya da 18 eşit taksidi seçenek edebilecek.
Kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkar, rençper ve diğer bağımsız çalışanlar da yararlanacak. Mevzubahis çalışanlarda prim borçlan hasebiyle sigortalılık müddetleri durdurulmuş olanlardan, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ilk 4 ay içinde müracaatta bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık müddetleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek.
Hesaplanan borç aslının tamamının ilk taksit ödeme müddeti içinde ödenmemesi halinde durdurulan müddetler sigortalılık müddeti olarak değerlendirilecek.
Taksitleri ikiden fazla aksatan hakkını kaybedecek
Kanundan faydalanmak isteyen borçluların, taksitlendirilmiş borçlarıyla alakalı ödeme yükümlülüklerini bir sene içinde iki defadan fazla yerine getirmemeleri halinde kanundan faydalanma haklarını kaybedecekler.
Taksit tutarının yüzde 10'unu aşmamak koşuluyla 10 liraya kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacak.
Ödeme hakkının kaybedilmiş olması halinde, borçlular ödedikleri tutar kadar bu tertip etmeden faydalanacak.
Tertip etmeden faydalanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve yasa yollarına müracaat etmemeleri koşulu aranacak.
Yapılandırılan borçlar hasebiyle önceden mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde; üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla alakalı hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.
Önceden çıkarılan alakalı yasaya göre sosyal güvenlik destek primi borçlarını yapılandıranlar, bu kapsamda ödedikleri borçlarının yeni tertip etme dahilinde mahsup edilmesi için müracaatta bulunabilecekler.
Yasa önerinine göre, Türkiye'nin 2015 seneninde üstleneceği Yirmiler Grubu (G-20) Dönem Başkanlığı dahilinde, bu sene ve gelecek sene yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri (ceza ve yasaklama kararları hariç), Kamu Mali İdaresi ve Kontrol Yasayı'na tabi olmayacak. Bu madde dahilinde yapılacak alımlara ve yapım işlerine ait asal ve usuller, Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken hazırlanacak ve Kabine kararı ile yürürlüğe konulacak.
Harçlar Yasayı'nda "ikamet tezkeresinin harçsız olarak verildiği yabancıları" içeren maddeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca müddetsiz çalışma desturu verilenler de ilave etti.
İşe iade davası hasebiyle yatırılan primlerin son günü asal alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.
Soma'da hak sahiplerine ödeme
Manisa'nın Soma kazasında 13 Mayıs 2014'de yaşanan maden kazası hasebiyle kömür ve linyit çıkarılması faaliyet kollarında çalışanlardan, kazanın olduğu maden ocağında çalışanlar ile vefat edenlerin hak sahiplerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen müddette aylık net fiyatları asal alınarak fondan ödeme yapılacak. Bu ödemelerden vergi veya başka isim altında rastgele bir kesinti yapılamayacak. Bu ödemeler, işverenin fiyat ve diğer yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak.
Sosyal Güvenlik Müessesesi'nun taşınmaz alımının ve taşınmazlarının açık arttırma suretiyle satışı dahil, devir ve teslimi, 31 Aralık 2013 tarihine kadar KATMA DEĞER VERGİSİ'den müstesna olacak.
Öneriye göre, tahsilinden vazgeçilecek alacaklar şöyle:
- 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi şart olan beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.
- 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.
- 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, 30 nisan 2014 tarihinden önce, Askerlik Kanunu, mülga Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Yerel İdareler ile Semt Muhtarlıkları ve İhtiyar Kurulları Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Farklıklarının Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu Karayolları Genel Müdürlüğünün Örgüt ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca verilen idari para cezaları.
-Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında izleyen ve vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş bulunan; adli ve idari para cezaları ile mülga 6326 sayılı Petrol Kanununa güvenerek alınan Devlet payı ve Devlet hakkı; 649 sayılı Türk Petrol Kanunu'na istinaden alınan Devlet payı, mülga 6747 sayılı Şeker Kanununa istinaden alınan şeker ücret farkı, mülga 79 sayılı Ulusal Savunma Suçlarının Affına, Ulusal Savunma Örgüt, Anapara ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Kararlar İhdasına Konusunda Kanuna istinaden alınan sıvı yakıt fiyat istikrar hissesi ve akaryakıt fiyat farkı; Maden Kanunu'na istinaden alınan Devlet hakkı ve özel idare hissesi ile madencilik fonu; mülga 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Kararında Kararnameye ve Eriştirme, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Örgüt ve Görevleri Hakkında Kanun Kararında Kararnameye istinaden alınan rehberlik ve römorkörcülük hizmet hisseleri hariç olmak üzere, asli ve feri amme alacaklarından netleşmiş olup Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme müddeti henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş bölümünün tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; belirtilen müddet ve şekilde tamamiyle ödenmesi koşuluyla alacak asıllarına bağlı ürem, cezai ürem, gecikme üremi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları ve aslı bu Yasanın yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olanlar dahil olmak üzere katiyen bağlı olarak kesilen vergi cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamı.
Bu kapsama giren ve vadesi geldiği halde ödenmemiş olan veyahut ödeme müddeti daha geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezaları ile iştirak, teşvik ve yardım fiilleri hasebiyle kesilmiş olan vergi cezalarının yüzde 50'si ve bu meblağa gecikme zammı yerine TEFE/ÜFE oranları asal alınarak hesaplanacak meblağın, bu maddede belirtilen müddet ve şekilde tamamiyle ödenmesi koşuluyla cezaların kalan yüzde 50'sinin ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
En yüksek 18 taksit
Bu kararlardan faydalanmak isteyen borçluların maddede belirtilen koşulların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına müracaat etmemeleri koşulu aranacak.
Amme alacaklarından yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için bu madde kararından faydalanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme boyunca bu vergi türleri konusunda verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor vaziyet olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim seneninde ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde belirtilen madde kararlarına göre yapılandırılan borçlarına ait kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecekler.
Bu kararlardan istifade etmek isteyen borçluların, yasanın yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar müracaatta bulunmaları ve madde dahilinde ödenecek meblağları, ilk taksiti bu Yasanın yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde en yüksek 18 eşit taksitte ödemeleri gerekecek.
Bu madde kararlarına göre hesaplanan tutarın; ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.
Taksitle ödenmek istenmesi halinde borçluların başvuru esnasında altı, dokuz, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.
Taksitle yapılacak ödemelerinde alakalı maddelere göre belirlenen tutar; 6 eşit taksit için (1,05) 9 eşit taksit için (1,07) 12 eşit taksit için (1,10) 18 eşit taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına ayrılmak suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.
Taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi koşuluyla bu madde kararlarından faydalanacak.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu madde kararlarından faydalanma hakkı kaybedilecek.
Hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak
6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Kararında Kararnamelerde Farklık Yapılması Hakkında Kanun kararlarına göre, kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar hariç olmak üzere, kapsama giren alacakların, kanunun yayımlandığı tarihten önce erteleyip de tecil koşullarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit meblağları için borçlular, talep etmeleri halinde bu kararlarından istifade edebilecek.
Bu maddeye göre ödenecek alacaklarla alakalı olarak, uygulayan hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden güvenceler iade edilecek.
Belediye Yasayı ile Büyükşehir Belediyesi Yasayı'nun dahilinde uzlaşılan alacaklar ile ilgili bu Yasa kararları uygulanmayacak.
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü İle ilgili Yasa ile Kusurlar Yasayı'na göre yasak yerlerde tütün mamulleri tüketenlere verilen yönetimsel para cezaları hariç olmak üzere, 31 Aralık 2013 tarihinden önce yönetimsel yaptırım kararı verildiği halde bu Yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla alakalısına tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı şart olan ve her bir kusur için 120 TL altında kalan yönetimsel para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin alacakların tahsilinden vazgeçilecek.
Karayolları Genel Müdürlüğü Yasayı uyarınca verilen yönetimsel para cezası ile beraber alakalısına tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.
31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.
Kabine, bu maddede öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar, yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan vergi mükelleflerinden, Ekonomi Bakanlığı tarafından olağandışı siyasi rizikonun gerçekleştiği belirleyen ülkede faaliyette bulunan ve bu ülkedeki faaliyetleri hasebiyle vaziyetleri mücbir sebep hali kabul edilenlerin, bu yasa dahilinde alacakları yapılandırılan alacaklı idarelere mücbir sebep hallerinin devam ettiği müddet içinde ödemeleri şart olan taksitlerin ödeme müddetleri ile natürel afet hasebiyle mücbir sebep hali duyuru edilen yerlerdeki dairelere, natürel afetin vuku tarihinden itibaren ödenmesi şart olan taksitlerin ödeme müddetleri, mücbir sebep halinin bitim tarihini takip eden aydan başlamak üzere topluca veya ayrı ayrı bir seneye kadar uzatmaya yetkili olacak.
28 ŞUBAT MAĞDURLARININ UMUDU TORBA YASA
28 Şubat süreciyle birlikte YAŞ kararı ile TSK’dan ayrılmak zorunda kalan personelin mağduriyetlerinin giderilmesi için umut torba yasaya kaldı. Avukat İlter Aksoylu, “Bu mağduriyetlerin giderilmesinin tek çaresinin yeni bir yasal düzenlemedir. 6191 sayılı kanun değişmediği sürece bu mağduriyetlerin tamamen giderilmesi yargı kararlarıyla mümkün değildir” dedi.
Avukat İlter Aksoylu, 6191 sayılı kanun ile 1971 yılından itibaren TSK’dan yargı denetimi işlemle çıkarılanların bir kısım mağduriyetlerini karşıladığını belirterek şunları söyledi:
“Bu mağdurlar arasında her türlü siyasi görüşten olan kişiler mevcuttur. Özellikle 28 Şubat döneminde YAŞ kararı ile ayırma işlemi yoğun olarak yaşanmıştır. 6191 sayılı kanunla gerekçesinde de belirtildiği üzere bu kişilerin devlete olan güvenini tekrar sağlamak mümkün olmuştur fakat Anayasanın 125 ve 40. maddeleri gereği bu kişilerin idarenin hatalı işlemleri nedeniyle maruz kaldıkları zararların devlet tarafından tazmini gerekir ve tazmin yeni bir yasa ile bu eksik kalan mağduriyetlerin de giderilmesini zorunlu kılmaktadır. Anayasanın 125. maddesine göre Yüksek Askeri Şura kararları yargı denetimine kapalıydı. 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandum sonucu Yüksek Askeri Şura kararlarının bir kısmı kadrosuzluk nedeniyle emeklilik ve terfi işlemleri haricinde yargı denetimine açıldı. 22 Mart 2011 tarihiyle de Yüksek Askeri Şura kararı ile TSK’dan çıkarılan personelin mağduriyetini 6191 sayılı kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun ile YAŞ kararı ile TSK’dan çıkarılan personelin bir kısım mağduriyetleri giderildi. Ancak bu kanunda da bazı eksik düzenlemeler nedeniyle bu mağdurlar haklarının hepsine kavuşamadı. Anayasanın 40. ve 125. maddesinde devlet 3’üncü kişilere verdiği zararları tazmin ile yükümlüdür.
YAŞ kararı ile mağdur edilen personelin zararlarının tazmini de Anayasa gereği zorunludur. Ancak 6191 sayılı kanun bu zararların tamamını tazmin etmeye yeterli değildir. Geçmişe dönük özlük hakları bakımından yasa da bir boşluk vardır. YAŞ kararı ile ilişiği kesilen personel bu kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar maaş alamamış ve özlük haklarından mahrum kalmıştır. Anayasanın 125. maddesine göre bu zararların tazmini gerekirken yasa da bu yönde bir düzenleme bulunmadığı için idare geçmişe dönük maaşlarını ödememiştir. Bu konuda açılan davalar da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından ret ile sonuçlanmıştır.”
OYAK ile ilgili düzenlemede mağduriyetin giderilemediğini kaydeden Aksoylu, “Askerler 205 sayılı kanun gereği zorunlu olarak OYAK üyesidir. Emekli olduklarında OYAK’tan emeklilik yardımı almaktadırlar.
YAŞ mağdurlarının tekrar OYAK’a üye olabilmeleri imkanı getirilmiş ancak emsalleri ile aynı seviyede emeklilik yardımı alabilmeleri için geçmiş dönemdeki kar paylarının bizzat kendileri tarafından ödenmesi şeklinde bir düzenleme yapılmıştır. Bu zarar kişinin kendi kusurundan kaynaklanan değil idarenin hatalı işleminden kaynaklanan bir zarardır. Bu emsalleri ile arasındaki farkın yine idarece karşılanması gerekir” diye konuştu.
Bir diğer mağduriyetin ise SGK primlerinin ödenmesine yönelik olduğuna dikkat çeken Aksoylu, şöyle devam etti:
“Eğer YAŞ kararı ile TSK’dan ayrılan personel hiçbir işte çalışmamış ise bunun emeklilik keseneklerini devlet yatırmaktadır.
Ancak bu kişi serbest meslek sahibi olarak kendisi vergi mükellefi olduysa ve ekonomik şartlar nedeniyle bu SGK primlerini ödeyemediyse devlet hiçbir yardımda bulunmamaktadır. Yani hiç çalışmamış kişinin SGK primleri devlet tarafından ödenirken, çalışmış ancak ekonomik şartlar nedeniyle primleri ödeyememişse devlet bu kanunla ona hiçbir hak tanımamıştır.”
Bu mağduriyetlerin giderilmesinin tek çaresinin yeni bir yasal düzenleme olduğunu vurgulayan Aksoylu, “6191 sayılı kanun değişmediği sürece bu mağduriyetlerin tamamen giderilmesi yargı kararlarıyla mümkün değildir.
Sonuç olarak görev yasamanın anayasanın 125. maddesi gereği bu mağduriyetleri gereği bu çıkaracağı yeni yasa ile ortadan kaldırması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Ancak Hak-İş kamuda taşeron gerçeğini gözler önüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor.
2014 Torba yasa maddeleri neler olacak? Herkesin gözü bu yasalarda olacak. Derdi, vergisi, algısı, kanunu, emeklisi, taşeronu herkes bu yasayı beklemekte. Peki Torba yasa Maddeleri neler olacak? 2014 Torba yasa'da neler var çıktı mı ne zaman çıkacak? Herkes bu yasanın ne zaman nasıl bir şekilde çıkacağını konuşuyor. Yasa'nın çıkması an meselesi. Torba yasa Maddeleri neler olacak? 2014 Torba yasa'da neler var çıktı mı ne zaman çıkacak?
Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar erken emeklilik için, Taşeron işçiler ise daha iyi şartlarda çalışmak ve kendilerine güvence olması için bu yasayı bekliyorlar. Araçlarının trafik cezaları hakkında, vergiler hakkında torba yasada yeni düzenlemeler gelecek mi? Herkesin gözü bu yasada olacak. Torba yasa Maddeleri neler olacak? 2014 Torba yasa'da neler var çıktı mı ne zaman çıkacak?
Torba Yasa tasarısının 20 maddesi daha kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'torba yasa' olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarının 20 maddesi daha kabul edildi
Tasarının görüşmelerine geçen hafta salı günü başlayan ve toplam 12 madde kabul eden komisyon, bu haftaki mesaisine 13. madde üzerinden başladı. Komisyonda 11 saat süren görüşmelerde, hükümeti sabah, öğleden sonra ve akşam üç farklı bakan temsil etti. Sabahki oturumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, öğleden sonrakinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve akşamki oturumda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yer aldı.
Tasarıda bugün toplam 20 madde kabul edildi.13 ile 32. maddeleri kapsayan, bugün kabul edilen düzenlemeler şöyle:Tasarıdan Özel Tüketim Vergisi ve endeks değişikliğinden kaynaklı fiyat farkı ile ilgili de düzenleme çıkarıldı. Böylece 22 Eylül 2012 tarihinden önce ihalesi yapılan ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanabilmesine ilişkin hüküm bulunan yapım işleri ihalelerinde, yaklaşık maliyetin yarısından fazlasını akaryakıt giderinin oluşturduğu; geçici kabulü yapılmamış işlerin bu tarihten sonra gerçekleştirilen kısımlarında kullanılan akaryakıta ilişkin olarak fiyat farkı hesaplanmasına esas alınan endeks yerine TÜİK tarafından yayımlanan uygun bir endeksin kullanılabilmesine ve
fiyat farkı hesaplanabilmesine dair esas ve usulleri tespite, Bakanlar Kurulu'na yetki veren madde kaldırılmış oldu.
Afet ve acil durumlar için kurulan lojistik depoların işletilmesiyle ilgili hizmet alımları 3 yıla kadar olabilecek. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, sürekli nitelikte olan işlere ilişkin hizmet alımlarında yüklenme süresi 3 yıl olacak. İşin niteliğinden veya süresinden kaynaklanan zorunlu hallerde, bu süre gerekçe gösterilerek üst yöneticinin onayıyla kısaltılabilecek.Uluslararası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer hallerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulanmayacak. Tasarıdan, asıl işverene, işyerlerindeki alt işverenlerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alıp almadığını gözetleme ve denetleme görevi veren madde de önergeyle çıkarıldı.
İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek. Öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyecek.İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınacak. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilecek.İşveren sendikaları, işçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde 25'ini aşmamak üzere karşılıklıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluşturulabilecek. Ancak bunun için tüzüklerinde hüküm bulunacak ve şartları genel kurul kararıyla belirlenecekYüzde 1 olarak uygulanacakSendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca uzun dönem ikamet iznine sahip olanlara da süresiz çalışma izni verilebilecek. Yabancıların, süresiz çalışma izni alabilmesi için toplam 6 yıllık kanunu çalışma süresi, 8 yıla çıkarılıyor. 11 Nisan 2014'ten önce süresiz çalışma izni verilen yabancıların hakları saklı kalacak.Süresiz çalışma izni verilen yabancılar, kanunda belirtilen uzun dönem ikamet izninin sağladığı haklardan yararlanacak. Harçlar Kanunu'nda "ikamet tezkeresinin harçsız olarak verildiği yabancıları" içeren maddeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca süresiz çalışma izni verilenler de eklenecek.İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşınmaz alımının ve taşınmazlarının müzayede suretiyle satışı dahil, devir ve teslimi, 31 Aralık 2013 tarihine kadar KDV'den müstesna olacak.
Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreler için de borçlanma imkanı tanınacak.Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilecek. Bu borçlanma, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurum aleyhine açılan ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler hakkında da uygulanacak.
TORBA YASASI YİNE MECLİSTE
30 Mart yerel seçimlerine takılan Torba Kanun, yeniden gündeme geldi. Torba Kanun'da sözleşmeli personele kadro, Bağ-Kur borçlusuna kolaylık ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinmesi gibi binlerce kişiyi ilgilendiren konular var.
4/C'LİYE KADRO
Geçici personele (4/C'li) kadro verilmesiyle ilgili düzenlemeye son şekli verildi.
Bu ay Meclis'e sunulması beklenen tasarıyla 50 bin 4/C'li personel kadroya geçirilecek. Ayrıca binlerce vatandaşın prim borcu silinecek.
HEP ENDİŞE TAŞIYORLAR
Kamuda çalışan 50 bin 4/C'li (geçici) personel bulunuyor. 4/C'liler bir yüdan az süreli veya mevsimlik sözleşme île çalıştırılıyor. İşçi sayılmayan 4/C'liler, diğer çalışanlarla aynı haldara sahip değil. Bu kapsamda çalıştırılanların yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları yok. Ayrıca her yıl sözleşme yenilemek zorundalar. Yani daimi personel değiller. Bu yüzden de her yıl işsiz kalma endişesi taşıyorlar.
TALEP BAKANLARA İLETİLDİ
Sözleşmeli işçilere, belediyelerde çalışanlara kadro verildi fakat kamudaki geçici personele bir türlü çözüm bulunamamıştı. Çalışma Bakanlığı sendikalarla birlikte bu konuda bir çalışma başlatmıştı. 4/C'lilerin statüsüyle ilgili konular toplu sözleşme görüşmelerinin ardından yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında da gündeme gelmiş ve bir tasarı hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulmuştu.
DÜZENLEME SEÇİME TAKILDI
Fakat geçici personele kadroyu da içeren Torba Kanun, 30 Mart yerel seçimlerine takılmıştı. Seçimlerin ardından gözler tekrar Meclis'e çevrildi. Binlerce çalışana kadro verilmesiyle ilgili düzenlemenin bu ay sonuna kadar Meclis'e sunulması bekleniyor. Torba Yasa ile ayrıca borçlu milyonlarca vatandaşın eli rahatlayacak. Düzenlemeyle, borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşın borcu silinecek.
BAĞ-KUR'LUYA KOLAYLIK
24 aydan çok prim borcu olan Bağ-Kur'lular borçlarını sildirebilecek. Borcunu sildirenin sigortası da yanacak. Bu kişi yeniden Bağ-Kur'a kayıt yaptırıp primlerini ödemeye devam edebilecek. Borcu silinen Bağ-Kur'lunun SSK çalışması varsa geçerli olacak. Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek.
DİLEYENE TAKSİT
10 yıllık Bağ-Kur süresinin 4 yılına ihtiyaç olursa bunu ödeyip süresine ekletebilecek. Bağ-Kur'a 24 aydan fazla prim borcu olanlar borcu sildirmek yerine dilerse ödeyebilecek. Bu durumda ana para borcu sabit kalacak fakat gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 aya kadar taksitle borcu ödeme imkanı getirilecek. 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmayacak.
8 MİLYAR LİRALIK PRİM ÖDENMEDİ
1 Ocak 2012'den itibaren yeşil kart uygulaması terk edilip Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) geçilmişti. Bu sistemle sosyal güvencesi olmayan 12.5 milyon kişinin gelir testi yaptırması gerekiyordu. Ancak bunlardan 4 milyonu gelir testi yaptırmadı. Bu kişilerin her ay 245 lira prim ödemesi gerekiyordu. Fakat çoğunun haberdar olmadığı bu uygulama nedeniyle 4 milyon kişinin 8 milyar lira prim borcu birikti.
Taşeron İşçiler! Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Ancak Hak-İş kamuda taşeron gerçeğini gözler önüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor. Yüzde 10'unun maaşı asgari ücret görünüyor ama taşeron bankadan verdiği ücretin bir bölümünü elden geri alıyor. Peki ama kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor yanıtı işçiler veriyor: "Yandaşa para aktarmak ve ucuz işçilik yaratmak". Taşeron işçilere yapılacak kadro düzenlemesinde son durum ne? Taşeron İşçi Haberleri(Çok çarpıcı taşeron araştırması) Kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor?
Torba Yasası 2014 (Taşeron Haberleri) Bağkur, Ssk, Vergi Affı! Torba yasa ile ilgili yeni gelişmeler bekleniyor. Meclis ise tamamen Cumhurbaşkanlığı seçimine ve Cemaate operasyon fikrine kilitlenmiş durumda. Vatandaşların bekleyişi bir süre daha bekleyeceğe benziyor. Bu bekleyiş mutlu sonla mı biter yoksa mutsuz bir kabusla mı ilerleyen günlerde göreceğiz. Torba yasa çıkarılmasını bekleyenlerin umudu sönüyor. Bağkur affından yapılandırmasına, GSS affına, vergi affına kadar bir çok kalemde yeni düzenleme yapılacak.
Aflar kapıda, Vergi borcuna Af, 2014 Vergi borcu afları, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere af, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor, TÜFE/ÜFE hesaplaması, SGK affı geliyor,
Hükümet, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde borçlara af getiriyor.
Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve dün itibariyle Meclis’e gelen dev af paketinde, vergiler, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yeniden yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme imkanı getiriliyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki idari para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e sevk edilen düzenlemede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:
VERGİLER DE KAPSAMDA
30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan alacaklara kanun yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.
İKİ TAKSİT AKSATILABİLECEK
Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecekler.
Taşeron İşçiler! Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Ancak Hak-İş kamuda taşeron gerçeğini gözler önüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor. Yüzde 10'unun maaşı asgari ücret görünüyor ama taşeron bankadan verdiği ücretin bir bölümünü elden geri alıyor. Peki ama kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor yanıtı işçiler veriyor: "Yandaşa para aktarmak ve ucuz işçilik yaratmak". Taşeron işçilere yapılacak kadro düzenlemesinde son durum ne? Taşeron İşçi Haberleri(Çok çarpıcı taşeron araştırması) Kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor?
18 TAKSİT UYGULAMASI GELİYOR
Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecekler. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1,05, 9 taksit için yüzde 1,07, 12 taksit için yüzde 1,10, 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2’şer aylık taksitler halinde ödenecekler.
120 LİRANIN ALTINA AF
Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Sigara cezaları dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. Bu arada 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş ücretlerinden de tebligat yapılmayarak vazgeçiliyor. Yine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun kapsamında 2007 yılı öncesinden kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asli alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan da tutarı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçiliyor.Şirketlere de önemli bir destek geliyor. Kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında getirilen düzenleme ile yüzde 3 vergi beyannamesi verilmesi halinde çözüm getiriliyor.
SGK’DA TÜM BORÇLAR YENİDEN YAPILANACAK
2014 Nisan ayından önce tahakkuk eden sigorta pirimi, emeklilik, keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminde gecikme faizleri silinecek. Ana para TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. SGK idari para cezaları da yeniden yapılanacak. Borçta yeniden yapılanma için başvuru süresi, borcun türüne göre 3-4 ay olacak. Ödemeler 18 eşit takside kadar yapılabilecek. 2011’deki aftan yararlanan, yeni af için başvurabilecek. Borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayanlar, yeniden yapılandırma kapsamına girdikten sonra hizmet alabilecek.
Torba Yasada Son Durum Nedir - 26 Haziran 2014 (Vergi, MTV, SGK, SSK, GSS Affı - Aftan Kimler Yararlanacak) Torba Yasa'da Son Dakika Gelişmesi 24 Haziran Perşembe (Hangi Borçlar Affedilecek? GSS, SGK, MTV, SSK, Bağkur Affı Geliyor) Torba Yasada Son Durum - 24 Haziran 2014! Hangi Borçlar Affedilecek? GSS, SGK, MTV, SSK, Bağkur Affı Geliyor) Torba Yasada Son Durum! Hangi Borçlar Affedilecek? Kimler yararlanacak? (GSS, SGK, MTV, SSK, Bağkur Affı Geliyor), SGK Borcu Sildirme, SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, Aflar kapıda, Vergi borcuna Af, 2014 Vergi borcu afları, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere af, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor,Hükümetten 100 milyarlık Sgk affı kapıda, TÜFE/ÜFE hesaplaması, SGK affı geliyor, Torba Yasası 2014 (Taşeron Haberleri) Bağkur, Ssk, Vergi Aff, 2014 SSK ve SGK Vergi Af Geldi ? 2014 Bağkur ve SSK, SGK Afları çıktı mı? Genel Vergi Affı Ne Zaman Gelecek? Herkesin Merakla beklediği vergi affı na zaman. İşte o tarif haberimizin devamında. 2014 SSK ve SGK Vergi Affı ne zaman çıkacak? 2014 Bağkur ve SSK, SGK Afları çıktı mı? haberi, 2014 Vergi Afları - Borç Affı - Bağkur ve SSK, SGK Affı Ne Zaman? Torba Yasa'da Son Durum! SGK Borcu Sildirme, SGK prim sildirme, MTV borç sildirme, MTV Vergi Borcu Affı, Trafik cezası sildirme. Vergi afları 2014. SGK Borcu Sildirme, SSK Affı ne Zaman, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor. İşte Ayrıntılar...
28 HAZİRAN MAĞDURLARININ UMUDU TORBA YASA
28 Şubat süreciyle birlikte YAŞ kararı ile TSK’dan ayrılmak zorunda kalan personelin mağduriyetlerinin giderilmesi için umut torba yasaya kaldı. Avukat İlter Aksoylu, “Bu mağduriyetlerin giderilmesinin tek çaresinin yeni bir yasal düzenlemedir. 6191 sayılı kanun değişmediği sürece bu mağduriyetlerin tamamen giderilmesi yargı kararlarıyla mümkün değildir” dedi.
Avukat İlter Aksoylu, 6191 sayılı kanun ile 1971 yılından itibaren TSK’dan yargı denetimi işlemle çıkarılanların bir kısım mağduriyetlerini karşıladığını belirterek şunları söyledi:
“Bu mağdurlar arasında her türlü siyasi görüşten olan kişiler mevcuttur. Özellikle 28 Şubat döneminde YAŞ kararı ile ayırma işlemi yoğun olarak yaşanmıştır. 6191 sayılı kanunla gerekçesinde de belirtildiği üzere bu kişilerin devlete olan güvenini tekrar sağlamak mümkün olmuştur fakat Anayasanın 125 ve 40. maddeleri gereği bu kişilerin idarenin hatalı işlemleri nedeniyle maruz kaldıkları zararların devlet tarafından tazmini gerekir ve tazmin yeni bir yasa ile bu eksik kalan mağduriyetlerin de giderilmesini zorunlu kılmaktadır. Anayasanın 125. maddesine göre Yüksek Askeri Şura kararları yargı denetimine kapalıydı. 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandum sonucu Yüksek Askeri Şura kararlarının bir kısmı kadrosuzluk nedeniyle emeklilik ve terfi işlemleri haricinde yargı denetimine açıldı. 22 Mart 2011 tarihiyle de Yüksek Askeri Şura kararı ile TSK’dan çıkarılan personelin mağduriyetini 6191 sayılı kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun ile YAŞ kararı ile TSK’dan çıkarılan personelin bir kısım mağduriyetleri giderildi. Ancak bu kanunda da bazı eksik düzenlemeler nedeniyle bu mağdurlar haklarının hepsine kavuşamadı. Anayasanın 40. ve 125. maddesinde devlet 3’üncü kişilere verdiği zararları tazmin ile yükümlüdür.
YAŞ kararı ile mağdur edilen personelin zararlarının tazmini de Anayasa gereği zorunludur. Ancak 6191 sayılı kanun bu zararların tamamını tazmin etmeye yeterli değildir. Geçmişe dönük özlük hakları bakımından yasa da bir boşluk vardır. YAŞ kararı ile ilişiği kesilen personel bu kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar maaş alamamış ve özlük haklarından mahrum kalmıştır. Anayasanın 125. maddesine göre bu zararların tazmini gerekirken yasa da bu yönde bir düzenleme bulunmadığı için idare geçmişe dönük maaşlarını ödememiştir. Bu konuda açılan davalar da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından ret ile sonuçlanmıştır.”
OYAK ile ilgili düzenlemede mağduriyetin giderilemediğini kaydeden Aksoylu, “Askerler 205 sayılı kanun gereği zorunlu olarak OYAK üyesidir. Emekli olduklarında OYAK’tan emeklilik yardımı almaktadırlar.
YAŞ mağdurlarının tekrar OYAK’a üye olabilmeleri imkanı getirilmiş ancak emsalleri ile aynı seviyede emeklilik yardımı alabilmeleri için geçmiş dönemdeki kar paylarının bizzat kendileri tarafından ödenmesi şeklinde bir düzenleme yapılmıştır. Bu zarar kişinin kendi kusurundan kaynaklanan değil idarenin hatalı işleminden kaynaklanan bir zarardır. Bu emsalleri ile arasındaki farkın yine idarece karşılanması gerekir” diye konuştu.
Bir diğer mağduriyetin ise SGK primlerinin ödenmesine yönelik olduğuna dikkat çeken Aksoylu, şöyle devam etti:
“Eğer YAŞ kararı ile TSK’dan ayrılan personel hiçbir işte çalışmamış ise bunun emeklilik keseneklerini devlet yatırmaktadır.
Ancak bu kişi serbest meslek sahibi olarak kendisi vergi mükellefi olduysa ve ekonomik şartlar nedeniyle bu SGK primlerini ödeyemediyse devlet hiçbir yardımda bulunmamaktadır. Yani hiç çalışmamış kişinin SGK primleri devlet tarafından ödenirken, çalışmış ancak ekonomik şartlar nedeniyle primleri ödeyememişse devlet bu kanunla ona hiçbir hak tanımamıştır.”
Bu mağduriyetlerin giderilmesinin tek çaresinin yeni bir yasal düzenleme olduğunu vurgulayan Aksoylu, “6191 sayılı kanun değişmediği sürece bu mağduriyetlerin tamamen giderilmesi yargı kararlarıyla mümkün değildir.
Sonuç olarak görev yasamanın anayasanın 125. maddesi gereği bu mağduriyetleri gereği bu çıkaracağı yeni yasa ile ortadan kaldırması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Ancak Hak-İş kamuda taşeron gerçeğini gözler önüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor.
Torba Yasa tasarısının 20 maddesi daha kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'torba yasa' olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarının 20 maddesi daha kabul edildi
Tasarının görüşmelerine geçen hafta salı günü başlayan ve toplam 12 madde kabul eden komisyon, bu haftaki mesaisine 13. madde üzerinden başladı. Komisyonda 11 saat süren görüşmelerde, hükümeti sabah, öğleden sonra ve akşam üç farklı bakan temsil etti. Sabahki oturumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, öğleden sonrakinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve akşamki oturumda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yer aldı.
Tasarıda bugün toplam 20 madde kabul edildi.13 ile 32. maddeleri kapsayan, bugün kabul edilen düzenlemeler şöyle:Tasarıdan Özel Tüketim Vergisi ve endeks değişikliğinden kaynaklı fiyat farkı ile ilgili de düzenleme çıkarıldı. Böylece 22 Eylül 2012 tarihinden önce ihalesi yapılan ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanabilmesine ilişkin hüküm bulunan yapım işleri ihalelerinde, yaklaşık maliyetin yarısından fazlasını akaryakıt giderinin oluşturduğu; geçici kabulü yapılmamış işlerin bu tarihten sonra gerçekleştirilen kısımlarında kullanılan akaryakıta ilişkin olarak fiyat farkı hesaplanmasına esas alınan endeks yerine TÜİK tarafından yayımlanan uygun bir endeksin kullanılabilmesine ve
fiyat farkı hesaplanabilmesine dair esas ve usulleri tespite, Bakanlar Kurulu'na yetki veren madde kaldırılmış oldu.
Afet ve acil durumlar için kurulan lojistik depoların işletilmesiyle ilgili hizmet alımları 3 yıla kadar olabilecek. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, sürekli nitelikte olan işlere ilişkin hizmet alımlarında yüklenme süresi 3 yıl olacak. İşin niteliğinden veya süresinden kaynaklanan zorunlu hallerde, bu süre gerekçe gösterilerek üst yöneticinin onayıyla kısaltılabilecek.Uluslararası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer hallerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulanmayacak. Tasarıdan, asıl işverene, işyerlerindeki alt işverenlerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alıp almadığını gözetleme ve denetleme görevi veren madde de önergeyle çıkarıldı.
İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek. Öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyecek.İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınacak. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilecek.İşveren sendikaları, işçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde 25'ini aşmamak üzere karşılıklıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluşturulabilecek. Ancak bunun için tüzüklerinde hüküm bulunacak ve şartları genel kurul kararıyla belirlenecekYüzde 1 olarak uygulanacakSendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca uzun dönem ikamet iznine sahip olanlara da süresiz çalışma izni verilebilecek. Yabancıların, süresiz çalışma izni alabilmesi için toplam 6 yıllık kanunu çalışma süresi, 8 yıla çıkarılıyor. 11 Nisan 2014'ten önce süresiz çalışma izni verilen yabancıların hakları saklı kalacak.Süresiz çalışma izni verilen yabancılar, kanunda belirtilen uzun dönem ikamet izninin sağladığı haklardan yararlanacak. Harçlar Kanunu'nda "ikamet tezkeresinin harçsız olarak verildiği yabancıları" içeren maddeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca süresiz çalışma izni verilenler de eklenecek.İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşınmaz alımının ve taşınmazlarının müzayede suretiyle satışı dahil, devir ve teslimi, 31 Aralık 2013 tarihine kadar KDV'den müstesna olacak.
Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreler için de borçlanma imkanı tanınacak.Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilecek. Bu borçlanma, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurum aleyhine açılan ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler hakkında da uygulanacak.
TORBA YASASI YİNE MECLİSTE
30 Mart yerel seçimlerine takılan Torba Kanun, yeniden gündeme geldi. Torba Kanun'da sözleşmeli personele kadro, Bağ-Kur borçlusuna kolaylık ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinmesi gibi binlerce kişiyi ilgilendiren konular var.
4/C'LİYE KADRO
Geçici personele (4/C'li) kadro verilmesiyle ilgili düzenlemeye son şekli verildi.
Bu ay Meclis'e sunulması beklenen tasarıyla 50 bin 4/C'li personel kadroya geçirilecek. Ayrıca binlerce vatandaşın prim borcu silinecek.
HEP ENDİŞE TAŞIYORLAR
Kamuda çalışan 50 bin 4/C'li (geçici) personel bulunuyor. 4/C'liler bir yüdan az süreli veya mevsimlik sözleşme île çalıştırılıyor. İşçi sayılmayan 4/C'liler, diğer çalışanlarla aynı haldara sahip değil. Bu kapsamda çalıştırılanların yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları yok. Ayrıca her yıl sözleşme yenilemek zorundalar. Yani daimi personel değiller. Bu yüzden de her yıl işsiz kalma endişesi taşıyorlar.
TALEP BAKANLARA İLETİLDİ
Sözleşmeli işçilere, belediyelerde çalışanlara kadro verildi fakat kamudaki geçici personele bir türlü çözüm bulunamamıştı. Çalışma Bakanlığı sendikalarla birlikte bu konuda bir çalışma başlatmıştı. 4/C'lilerin statüsüyle ilgili konular toplu sözleşme görüşmelerinin ardından yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında da gündeme gelmiş ve bir tasarı hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulmuştu.
DÜZENLEME SEÇİME TAKILDI
Fakat geçici personele kadroyu da içeren Torba Kanun, 30 Mart yerel seçimlerine takılmıştı. Seçimlerin ardından gözler tekrar Meclis'e çevrildi. Binlerce çalışana kadro verilmesiyle ilgili düzenlemenin bu ay sonuna kadar Meclis'e sunulması bekleniyor. Torba Yasa ile ayrıca borçlu milyonlarca vatandaşın eli rahatlayacak. Düzenlemeyle, borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşın borcu silinecek.
BAĞ-KUR'LUYA KOLAYLIK
24 aydan çok prim borcu olan Bağ-Kur'lular borçlarını sildirebilecek. Borcunu sildirenin sigortası da yanacak. Bu kişi yeniden Bağ-Kur'a kayıt yaptırıp primlerini ödemeye devam edebilecek. Borcu silinen Bağ-Kur'lunun SSK çalışması varsa geçerli olacak. Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek.
DİLEYENE TAKSİT
10 yıllık Bağ-Kur süresinin 4 yılına ihtiyaç olursa bunu ödeyip süresine ekletebilecek. Bağ-Kur'a 24 aydan fazla prim borcu olanlar borcu sildirmek yerine dilerse ödeyebilecek. Bu durumda ana para borcu sabit kalacak fakat gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 aya kadar taksitle borcu ödeme imkanı getirilecek. 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmayacak.
8 MİLYAR LİRALIK PRİM ÖDENMEDİ
1 Ocak 2012'den itibaren yeşil kart uygulaması terk edilip Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) geçilmişti. Bu sistemle sosyal güvencesi olmayan 12.5 milyon kişinin gelir testi yaptırması gerekiyordu. Ancak bunlardan 4 milyonu gelir testi yaptırmadı. Bu kişilerin her ay 245 lira prim ödemesi gerekiyordu. Fakat çoğunun haberdar olmadığı bu uygulama nedeniyle 4 milyon kişinin 8 milyar lira prim borcu birikti.
Taşeron İşçiler! Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Ancak Hak-İş kamuda taşeron gerçeğini gözler önüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor. Yüzde 10'unun maaşı asgari ücret görünüyor ama taşeron bankadan verdiği ücretin bir bölümünü elden geri alıyor. Peki ama kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor yanıtı işçiler veriyor: "Yandaşa para aktarmak ve ucuz işçilik yaratmak". Taşeron işçilere yapılacak kadro düzenlemesinde son durum ne? Taşeron İşçi Haberleri(Çok çarpıcı taşeron araştırması) Kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor?
Torba Yasası 2014 (Taşeron Haberleri) Bağkur, Ssk, Vergi Affı! Torba yasa ile ilgili yeni gelişmeler bekleniyor. Meclis ise tamamen Cumhurbaşkanlığı seçimine ve Cemaate operasyon fikrine kilitlenmiş durumda. Vatandaşların bekleyişi bir süre daha bekleyeceğe benziyor. Bu bekleyiş mutlu sonla mı biter yoksa mutsuz bir kabusla mı ilerleyen günlerde göreceğiz. Torba yasa çıkarılmasını bekleyenlerin umudu sönüyor. Bağkur affından yapılandırmasına, GSS affına, vergi affına kadar bir çok kalemde yeni düzenleme yapılacak.
Aflar kapıda, Vergi borcuna Af, 2014 Vergi borcu afları, Trafik cezasından ödenmeyen vergilere af, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor, TÜFE/ÜFE hesaplaması, SGK affı geliyor,
Hükümet, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde borçlara af getiriyor.
Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve dün itibariyle Meclis’e gelen dev af paketinde, vergiler, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor. Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE’ye göre yeniden yapılandırılıyor ve 18 aya kadar ödeme imkanı getiriliyor. Sigara cezaları dışında kalan ve 120 TL’nin altındaki idari para cezaları ise siliniyor. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından Meclis’e sevk edilen düzenlemede, silinecek borçlar şöyle sıralandı:
VERGİLER DE KAPSAMDA
30 Nisan 2014’ten önceki dönemlere vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan alacaklara kanun yasalaştıktan sonra TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının da TÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50’si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.
İKİ TAKSİT AKSATILABİLECEK
Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecekler.
Taşeron İşçiler! Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Ancak Hak-İş kamuda taşeron gerçeğini gözler önüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor. Yüzde 10'unun maaşı asgari ücret görünüyor ama taşeron bankadan verdiği ücretin bir bölümünü elden geri alıyor. Peki ama kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor yanıtı işçiler veriyor: "Yandaşa para aktarmak ve ucuz işçilik yaratmak". Taşeron işçilere yapılacak kadro düzenlemesinde son durum ne? Taşeron İşçi Haberleri(Çok çarpıcı taşeron araştırması) Kamu neden taşeron işçi çalıştırıyor?
18 TAKSİT UYGULAMASI GELİYOR
Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecekler. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1,05, 9 taksit için yüzde 1,07, 12 taksit için yüzde 1,10, 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2’şer aylık taksitler halinde ödenecekler.
120 LİRANIN ALTINA AF
Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Sigara cezaları dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. Bu arada 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş ücretlerinden de tebligat yapılmayarak vazgeçiliyor. Yine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun kapsamında 2007 yılı öncesinden kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asli alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan da tutarı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçiliyor.Şirketlere de önemli bir destek geliyor. Kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında getirilen düzenleme ile yüzde 3 vergi beyannamesi verilmesi halinde çözüm getiriliyor.
SGK’DA TÜM BORÇLAR YENİDEN YAPILANACAK
2014 Nisan ayından önce tahakkuk eden sigorta pirimi, emeklilik, keseneği, işsizlik sigortası primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminde gecikme faizleri silinecek. Ana para TÜFE/ÜFE üzerinden yeniden hesaplanacak. SGK idari para cezaları da yeniden yapılanacak. Borçta yeniden yapılanma için başvuru süresi, borcun türüne göre 3-4 ay olacak. Ödemeler 18 eşit takside kadar yapılabilecek. 2011’deki aftan yararlanan, yeni af için başvurabilecek. Borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayanlar, yeniden yapılandırma kapsamına girdikten sonra hizmet alabilecek.
2004 - 2025 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname