Tüp bebek tedavisi çok uzun süren bir tedavi şekli değildir. Belki tüp bebek kararı alabilmek ya da tüp bebeğe kadar gelen o tetkik aşaması daha uzun sürebilir. Tüp bebek tedavisi yumurta sayısını artırmak ve daha kaliteli yumurta almak için uyguladığımız bir iğne tedavisini içeriri. Bazen buna hapta katılabilir. Genelde adetin 2. günü başlanır bu tedaviye ve yaklaşık 10 gün kadar sürer bu iğnelerin kullanımı.
İğnelerin hepsi hasta dostu iğnelerdir aynen insülin iğneleri gibi son derece incedir ve hastanın kendi kendine uygulaması için planlanmıştır. Rahatlıkla öğretilebilir hastaya. Ve hasta kendisi yapar iğnelerini 10 günde yaklaşık yumurtalar istediğimiz büyüklüğe ulaşırlar. Bu ulaşmadan 2 gün sonra yumurta toplanır. Yumurta toplamadan 3 ile 5 gün sonrada transfer yapılır. Yani totalde baktığınızda en fazla 17 gün içinde tüp bebek tedavisi sonlanır.
Yani tüp bebek tedavisin süresi bu kadardır. Eğer başarısızlık söz konusuysa yani embriyoyu içeri koyduktan 12 gün sonrada gebelik kanda gebelik hormonu bakılarak gebelik olup olmadığı anlaşılır. Eğer gebelik yoksa 1,5-2 ay ya da maksimum 3 ay ara vererek defalarca tüp bebeği denemek mümkün olabilir.
Bazı spesifik hastalarda tüp bebek tedavisi biraz daha uzun sürebilir. Çünkü bu hastalarda mesela endometriozis dediğimiz hastalığı olan grupta tüp bebek tedavisine bir önceki adet siklusu sırasında başlamak gerekebilir. O zaman da tedavimiz biraz da 17 gün yerine 25 günlere kadar uzayabilir. Bu kadar uzun süre hastanın kendine iğne yapması gerekebilir.