Özel hastanedeki ameliyat ücretinin ne kadarı SGK tarafından karşılanır

SSK ve Bağ-Kur'luların özel hastanelerde tedavi olabilmelerine imkan sağlayan uygulama, hem kamuda hem de toplumda yerleşti. Peki SGK Özel hastanedeki ameliyat ücretinin ne kadarını karşılar, bu sorunun cevabını video'lu anlatımla bu sayfada bulabilirsiniz.

SGK Özel hastanedeki ameliyat ücretinin ne kadarını karşılar video anlatım

Muayene ve tedavide devletin karşıladığı ücrete ilave olarak hastadan fark alınması, yeni sistemin en çok tepki çeken kısmıydı. Ancak özel sektör arasında yaşanan rekabet, bu problemi gidermeye başladı. Türkiye'deki 310 özel hastanenin 90'ı birçok alanda sigortalılardan artık 'fark ücreti' talep etmiyor. 50 milyon sigortalıya kapılarını açan özel sektörün sağlık pastasından aldığı pay da her geçen yıl artıyor. 10 yıl önce yüzde 4 olan özel sektör payı geçen yıl 12'ye ulaştı. Rekabetin tedavi hizmetlerini Avrupa standartlarına taşıdığına dikkat çeken Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, "Ciddi bir büyüme sağladık. Atıl kapasitelerimizi kamudan gelen hastalarla doldurduk. Hem para hem de deneyim kazandık." diyor. Yıldırım, ekstra ücret almayan hastanelerin zarar ettiği yorumuna katılmıyor: "Kâr etmeseler dükkânı kapatıp giderler."

Özel Hastaneler Platformu Başkan Yardımcısı Esat Mehmet Arslan ise uyarıda bulunmayı ihmal etmiyor: "Büyük hastaneler fark almazsa kalite düşer."

Özel hastanelerin fark almadan bazı branşlarda tedavi hizmeti vermesi Genel Sağlık Sigortası'nın uygulamaları arasında yer alıyor. Ancak söz konusu düzenleme hayata geçmeden sağlayacağı yararların bir kısmı görülmeye başlandı. Fiyat bakımından aynı, hizmet bakımından otel konforu taşıyan özel hastanelerin, rekabet ortamında fark ücretini kaldırması sigortalıları özel sektöre yönlendiriyor. Boş kontenjanlarını kamu hastalarıyla dolduran özeller, gazetelere 'SSK ve Bağ-Kur'ludan fark almıyoruz' içerikli ilanlar veriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'a teşekkür mesajları yayınlayan hastaneler bile var. Devletin ödediği paket fiyatlarının yeterli olduğu göz, kalp ve bazı tahlillerde fark almayan özeller, Genel Sağlık Sigortası ile yelpazenin genişleyeceğini kaydediyor. Katarakt ameliyatlarından, açık kalp ameliyatlarına kadar birçok tedavide fark ücreti almayan Sema Hastanesi, bu alanı genişletme çabasında. Hizmet kalitesini belli bir düzeyde tutma amacında olduklarını kaydeden hastane doktorlarından Prof. Dr. Hamdi Tutkun, devletin ödediği bölümlerden fark almadıkları bilgisini veriyor.

Medicana Hastaneleri de diyalize giren SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarından fark almıyor. Kalp cerrahisi ve nükleer tıpta ek ücret talep etmeyen hastane, vatandaşın bu konudan haberdar olmadığını düşünerek bilgilendirici broşürler dağıtıyor. Hastanelerin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, Türkiye'de hastaların lehine yapılan düzenlemelerin çok önemli olduğuna dikkat çekerken, "Böbrek hastalarını servisle alıp evine bırakıyoruz. Televizyon seyrederek diyalize giriyorlar." örneğini veriyor. Anadolu Sağlık Merkezi, kardiyolojik işlemlerde sigortalılara ücret farkı uygulamıyor. Anjiyo stent, balon ve ritim bozukluğu tedavilerinde ve kalp ameliyatlarında SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mensuplarından ayrıca ücret talep edilmiyor. Kanser hastalarında kullanılan ve tümörün yerinin saptanmasına yarayan cihaz için de ek ücret alınmıyor. İstanbul Gelişim Hastanesi, sigortalıların ameliyatlarında, normal ve sezaryen doğumlarda, saat 14.00 ile 17.00 arasında yapılan muayenelerde ekstra ücret istemiyor. Aksa Tıp Merkezi ise devlet memurları ile esnafın muayenesini ve cerrahi ameliyatlarını ücretsiz yapıyor. İstanbul Gelişim Hastanesi, sigortalıların ameliyatlarından fark istemiyor. Normal ve sezaryen doğumdan da ek ücret istemiyor.

Kaliteli hizmet için ek ücret şart

Fark almadan ayakta kalmanın mümkün olmadığını düşünen özel hastaneler ise 'kalite için fark şart' görüşünde birleşiyor. Erzurum Şifa Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, teknoloji açısından büyük hastanelerin fark almadan tedavi hizmeti veremeyeceğini söylüyor. Alınan farkların 20 ile 30 YTL arasında değiştiğini belirten Erdoğan, hastanenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da laboratuvar ve ameliyatlara kadar bütün alanlarda hizmet ağını genişlettiğine işaret ediyor.
Özel hastanelere de yıldız verilecek
Özel hastaneler geçen yıl 15 milyon 206 bin kişiye ayakta, 5 milyon 871 bin kişiye de yatakta sağlık hizmeti verdi. Sağlık Bakanlığı'nın yatırım kalitesine göre kategorilere ayırmaya hazırlandığı özel hastaneler teknoloji, personel ve tıbbi malzeme sınıflarına göre oteller gibi yıldızlanacak. Yüksek teknoloji kullanan hastaneler deneyimli personel bulundurmak zorunda kalacak. Bakanlık yetkilileri Kalite Koordinatörlüğü'ne özel hastanelerin bilgi paylaşımı ve alımı konusundaki başvurusunun daha fazla olduğunu belirtiyor.

E-Devlet ve SSK Sorgulama

SSK Sorgulama ve Bağkur Sorgulama Video'lu Anlatım


Tüm SSK Videolar için