Sınavların sona ermesinin ardından öğrenciler ve aileler için tercih maratonu başladı. Uzmanlar, doğru tercih yapmanın en az sınav kadar önemli olduğunun altını çiziyor.
YGS-LYS maratonu bitti. Şimdi sıra tercihlerde. Yaklaşık 7-8 milyon insanı doğrudan ve dolaylı ilgilendiren tercih aşamasına gelinmiş durumda. İnsan yaşamında bazı kritik dönemler vardır. Bu kritik dönemler geldiğinde kritik kararlar alınır.
VAHİM TABLO
Ülkemizde yapılan bir araştırmada üniversite öğrencilerinin yarısı, okuduğu bölümden ve alandan memnun olmadıkları ortaya çıkmış. Buda aslında iyibir tercihin, iyi bir yönlendirmenin yapılamadığı anlamına gelmekte. Genelde gençler sorumluluk almak istemiyor. Öğrencilerimiz şunu asla unutmamalı. İyi bir tercih iş yaşamlarını, hayata bakış açılarını artı yönde etkileyip, ülkelerine daha verimli bir hizmette bulunmalarının da yolunu açacaktır.
TERCİHLER İÇİN TERCİHLER İÇİN PÜF NOKTALAR
* Hangi yükseköğretim programlarını seçeceğiniz konusunda karar verirken, en önemli kriter, tercih edeceğiniz programlar hakkında bilgi sahibi olmanızdır. Yükseköğretim programlarının ilgi alanınıza girip girmediğini, beklentilerinize ve yaşam biçiminize uygun olup olmadığını araştırmalısınız. Okumayı düşünmediğiniz bir bölümü listenize yazmamalısınız.
Bu yıldan itibaren alan içi, alan dışı ayrımı kaldırılmıştır. Her aday gerekli testlere girmek ve 180 puan türünü geçmek koşulu ile istediği puan türünden tercih yapabilir ve herhangi bir dezavantaj yaşamaz.
* İlk birkaç tercihinizde, başarı sıranızın ya da puanlarınızın yeterli olmayabileceği endişesi yaşamadan, mutlaka idealiniz olan bölümlere yer vermelisiniz. Her yıl yerleştirmelerde sürprizler olabileceğini unutmamalısınız.
* Tercih edeceğiniz yükseköğretim programlarının özel koşullarını, kılavuzdan mutlaka okumalısınız. Bazı programlar için fiziksel özellikler, cinsiyet, sağlıkla ve yaşla ilgili koşullar istenebilmektedir. Koşullarını taşımadığınız bir programa puanınız yeterli olup yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır.
* Tercihlerinizi yaparken istek sıranızı esas almalısınız. Kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmalı ve diğer tercihlerinizi de bu yöntemle sıralamalısınız.
* Tercih listelerinizi, kesinlikle rehber öğretmenlerinize göstermeli ve tutarlılık değerlendirmesini birlikte yapmalısınız.
2007 - 2024 © Tüm hakları saklıdır.. gizlilik politikası | feragatname