DİNÇER: İŞKUR BU YIL 400BİN GENCİMİZE MESLEKİ EĞİTİM VERECEK
H.B:
İşkur bu yıl meslek edindirme amacı ile kaç kişiye eğitim verecek? Eğitimlerin ardından ne kadarlık bir istihdam sağlayacaksınız?
Ö.D: Bu yıl İşkur iki program halinde eğitim düzenliyor.Biri il istihdam kurulları kararları doğrultusunda yapılan 200bin kişiye yönelik olan bir program, diğeri ise uzmanlaşmış meslek edindirme projesinin yani UMEM'in ticaret ve sanayi odaları ile yaptığı protokol çerçevesinde yürütülen yine 200bin kişiye yönelik eğitim programı.UMEM programında yapılan protokol gereği yüzde 90 istihdam garantisi olacak.
AİLE SİGORTASI İLE KAYITDIŞI İSTİHDAM TEŞVİK EDİLMİŞ OLACAK
H.B:
CHP'nin seçim kozu aile sigortası projesinin işsizleri rehavete alıştıracağı ve kayıtdışı istihdamı tetikleyeceği yönünde eleştiriler ile ilgili sizin düşünceniz nedir?
Ö.D:Yeşil kartta biz buna benzer bir tecrübeyi yaşadık.Mesela yeşil kartlılara nakit desteği vermediğimiz halde sadece sağlık hizmetlerinin karşılığını ödememize rağmen birçok yeşil kart sahibi, çalışma hayatına atılmaktan imtina etmeye başladı veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na kaydolmadan çalıştı.Biz bunuın için tedbirlerimizi aldık.İş bulan yeşil kartlının yeşil kartını iptal etmiyor askıya alıyoruz, işsiz kaldığı durumda tekrar aktive ediyoruz.Yoksullukla mücadelenin yolu sosyal yardım değildir.Sosyal yardım en son seçilmesi gereken program olmalı.Siz ekonomik büyümeyi sağlayacak kararlar koymamışsanız, istihdam ve eğitim ile ilgili birşey söylemeden sadece yardım yapacağız demekle yoksullukla mücade sağlayamazsınız.Sosyal yardımlar üzerinden spekülasyon yapılmasını riskli buluyorum.
YENİDEN YAPILANDIRMA KAPSAMINDA 23MİLYAR 500MİLYON TL.'LİK İMZA ATILDI
H.B:Yeniden yapılandırma kapsamında
SGK'ya kaç kişi başvurdu?
Ö.D:Geçen hafta sonu itibarı ile yaklaşık 1milyon 840bin vatandaşımız yapılandırma için başvuru yaptı.Bunlardan 206bin civarında olanı daha önceden Bağkur'lu olup dosyasını kapatanlardı.Aşağı yukarı 23milyar500milyon TL.'lik bir protokole imza atıldı.
DİNÇER: 2023 HEDEFİMİZ KADIN İSTİHDAMINI YÜZDE 35'E ÇIKARMAK
H.B:Hükumetin seçim beyannamesinde kadının iş dünyasında daha aktif yer almasını sağlayacak düzenlemeler var mı?
Ö.D: İyileştirme ile ilgili somut tekliflerimiz var.Batılı ülkelerde genel istihdam düzeyi yüzde 60'ların üzerinde.Yine bu ülkeler önümüzdeki on yıl içerisinde genel istihdamı 10 puan artırma çabası içerisine girdiler.Bizde ise genel istihdam oranı yüzde 44'lerde, kadın istihdamı ise yüzde 27'lerde. 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 35'in üzerine çıkarmayı planlıyoruz.Özellikle kadınlar esnek çalışma saatlerine daha çok ihtiyaç duyuyor.Çocuklu çalışan kadının, çocuğun bakımı ile ilgili alternatif hizmet alma yöntemleri az.Biz bunun ile ilgili seçim beyannamesine çocuk bakım merkezlerinin sayısının artırılması maddesini koyduk.Daha önceki uygulamalardaki eksiklikleri düzelttik.Kadınlarımız hangi yaşta olursa olsun ilk kez istihdam edilmeleri halinde sosyal güvenlik primlerini 3 yıl boyunca hükumetimiz ödüyor.Daha önceden yapılan uygularımızda 5 puanlık sosyal güvenlik primi işveren payından yapılan indirimi alan işletmeler, kadın istihdam teşvikinden yararlanamıyordu.İşletmeler şimdi hem 5 puanlık teşvikten hem de kadın istihdamındaki teşvikten yararlanabiliyor.
DİNÇER: MALİYE BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI, 2.500 MESLEK DANIŞMANI ALIYORUZ!
H.B: Her işsize bir meslek danışmanı görevlendireceğinizi açıklamıştınız.Bakanlık bunun ile ilgili ilk etapta kaç meslek danışmanı istihdam edecek?
Ö.D: Biz İşkur üzerinde 2 yıldır nasıl daha etkin örgüt oluşturabiliriz diye bir çalışma yapıyorduk.Önümüzdeki dönem iş ve meslek danışmanlığı diye işsizlere bireysel danışmanlık rehberlik yapacak uygulama modeline geçeceğiz.Şimdiye kadar ki yapımız fonksiyonel olarak örgütlenmiş bir İşkur 'du.Bundan sonra daha çok bireysel danışmanlık sistemine kayacağız.Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimizi tamamladık.2.500 meslek danışmanı alıyoruz.
Kaynak : Hande Berktan