Memur, zammını vergiye kaptırdı

15 Haziran itibarıyla maaşları yüzde 4 oranında artan memurların büyük çoğunluğu, maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştı. Yıllık toplam geliri 10 bin TL'nin üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranın yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktığını iddia eden Kamu-Sen, hükümetin, memurlara yüzde 4 zam verirken, vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri aldığını öne sürdü.
Türkiye Kamu-Sen, 15 Haziran itibarıyla memurlara yapılan zammın vergi yoluyla alındığını iddia etti. Yıllık toplam geliri 10 bin TL'nin üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranın yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktığını iddia eden Kamu-Sen, hükümetin, memurlara yüzde 4 zam verirken, vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri aldığını öne sürdü. Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimini yüzde 6.3 artıran Maliye Bakanlığı'nın, daha fazla vergi toplamak derdine düştüğü aktarıldı. Düşük maaşlı memurların ödeyeceği gelir vergisi oranlarının Haziran ayında yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktığı belirten Kamu-Sen, "Böylece Haziran ayı itibarı ile altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin TL'yi geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5'lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı" şeklinde açıklama yaptı.

ÖĞRETMEN DE VERGİYE ÇALIŞTI
Kamu-Sen yaptığı araştırmaya göre; Mayıs ayında ek ders ücretleri de dâhil 223,5 TL'den gelir vergisi ödeyen bu öğretmenin yüzde 20'lik vergi dilimine girdiği Haziran ayı sonrasında 298 TL gelir vergisi ödeyeceğini bildirdi. Buna göre 89 TL zam alan öğretmenin ödediği verginin 74,5 TL artacağını ifade eden Kamu-Sen, böylece yüzde 4'lük zammın bir öğretmenin maaşına yalnızca 14,5 TL olarak yansıyacağını iddiasında bulundu. Diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu kaydeden Kamu-Sen, 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendisin de Haziran ayı itibarı ile bir üst dilim olan yüzde 20 oranıyla vergilendirileceğini belirtti. Mayıs ayında 205 TL olan gelir vergisi tutarının, 69 TL'lik artışla, Haziran'da 274 TL'ye çıkacağını ifade eden Kamu-Sen 115 TL zam alan bir mühendisin eline geçen maaşın, yalnızca 46 TL artacağına dikkat çekti. Aynı şartlardaki bir doktorun ise ödediği gelir vergisinin Haziran ayında 281 TL'den 374 TL'ye çıkacağını vurgu yapan Kamu-Sen, böylece bir doktorun maaşına, 147 TL zam gelmesi gerekirken, eline geçen zammın 54 TL'de kalacağının altını çizdi.

UZMANLAR DA MAĞDUR
Nisan ayında 232 TL vergi ödeyen bir uzmanın, yüzde 20'lik gelir vergisi dilimine Mayıs ayında girdiğini dile getiren Kamu-Sen, bu uzmanın, Haziran ayında 310 TL vergi ödeyeceğini ve ödediği vergideki 78 TL'lik artışın maaşına yansıtılacağını belirtti. Kamu-Sen, maaşına yüzde 4 artış yapılan uzmanın ise 128 TL zam alması gerekirken, fazladan ödemek zorunda kalacağı 78 TL nedeniyle, yalnızca 50 TL maaş farkı alabileceğini açıkladı. Maaşı yaklaşık 2 bin 150 TL olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisinin ise, Mayıs ayında 104 TL artarak 312 TL'den 416 TL'ye çıktığına dikkat çeken Kamu-Sen, toplam 86 TL maaş zammı alan aynı sözleşmeli personelin, ödediği verginin 104 TL artması nedeniyle maaşında 18 TL'lik bir azalma yaşadığını öne sürdü.

YAKALADIĞINDAN VERGİ ALIYOR
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak olan vergi sisteminin, Türkiye'de yakaladığından vergi almak şeklinde işlediğini söyledi. Memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca TL'yi bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini iddia eden Koncuk, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan yüzde 4'lük zammın tamamının vergiye gittiğini belirtti.