Memurlar toplu sözleşme yerine toplu duaya

Anayasa referandumuyla memurla toplu görüşmenin adı toplu sözleşme olarak değiştirildi ama grevsiz toplu sözleşme olmaz. Olmayacağını zamanında söyledik, şimdi ise memurlar bu gerçeği yaşıyorlar. Tarihimizde ilk defa memurlar 6 aydır zamsız maaş alıyorlar. 2012 Ocak ayından beri memurlar zamlarını alamadılar.
Memur sendikaları ile hükümet arasında ilk defa toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Memurların istediği zam oranı ile hükümetin teklifi arasında uçurum var. Uçurumun kapanma ihtimali de yok. Görüşmeleri de memurlar adına, hükümetin desteklediği Memur Sendikası yürütüyor.

ÖĞLE TATİLİNDE GREV

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar, "Yetmez ama evet" diyerek referandumla kabul ettiğimiz son Anayasa değişikliğiyle grevsiz toplu sözleşme hakkına kavuştular. Nasıl bir şey ise hayaldi gerçek oldu. Şimdi de kamu ile memur sendikaları ilk defa toplu sözleşme görüşmelerine başladılar. Sendikaların istediği zam oranı ile hükümetin teklifi arasında dağlar kadar fark var. Görüşmeleri yapan memur sendikası, öğle tatilinde grev kararı almış. "Buna grev denir mi" tartışmasına bile girmiyorum. İkinci olarak da Sayın Başbakan "Memurların grev hakkı yok" demiş, zaten grev hakkı alınır. Nasıl zamanında memurlara "Sendika hakkınız yok" deniyordu da söke söke sendikalarını kurdular, nasıl zamanında "Memurlarla masaya oturmayız" deniyordu da masaya oturdular, aynen bunlar gibi grev de memurun hakkıdır.

Hem uluslararası sözleşmelere göre hakkıdır hem de hak verilmez alınır. Hükümet destekli memur sendikası ile hükümet arasında geçen TİS görüşmelerinden benim umudum yok ama sürecin sonunda uzlaşma olmayacağı ve Kamu Hakem Kurulu'na (KHK) gideceğini zannediyorum. Kamu Hakem Kurulu da 11 üyeden oluşuyor ve 6 üyesi devlet tarafından belirleniyor, 5 üyesi memur sendikaları tarafından belirleniyor. Üstelik memur sendikaları arasında hükümet destekli sendikanın üye sayısı da çok. Bu durumda sözde TİS olsa da memur zamlarını eskiden olduğu gibi hükümet belirleyecek demektir. Memurlara da sözüm var. Yandaş sendikaya üyelikle sendikacılık yapılmaz, grevsiz toplu sözleşmeyle zam alınamaz.

YA GREV YA DA DUA

Şimdilik öğle tatilinde grev kararı alan sendika, bir sonraki aşamada İstanbul'da Eyüp Sultan'da, Ankara'da Hacı Bayram Camii'nde toplu duaya çıkarsa hiç şaşırmam. Dua edin ki KHK'nın başında olacak olan Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya daire başkanları arasından Bakanlar Kurulu'nca başkan olarak seçilecek bir üye sizin lehinizde oy kullansın da iyi zam alabilesiniz.

4/B'linin yıllık izin hakkı

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde 01.01.2006 tarihinden beri çalışıyorum, hiç kurum değiştirmedim. 2011 yılı temmuz ayına kadar taşeron şirkette çalışırken kadroya geçtim ve 2011 Temmuz'dan günümüze kadarki kısmını 4/B'li olarak çalışıyorum. (Ancak sanıyorum enstitünün kurduğu bir şirket üzerinden hâlâ sigortalıyım, yani Emekli Sandığı'na bağlı değilim.) Sıkıntım, 2011 yılına ait yıllık iznimi haziranda almak için başvurduğumda geçen yıla ait taşerondaki izin hakkımın yandığını, 4/B'de 1 yıl dolmadığı için temmuzdan önce izin kullanamayacağımı söylemeleri. Aynı kurumda 7 yıldır aralıksız çalışmış olmamdan dolayı 2011 yılını kullanma hakkım yok mudur? Mehmet Yaban

Mehmet Bey, bugüne kadar taşeron şirketlerde yani özel sektörde çalışmışsınız ve 2011 Temmuz'unda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin "b" bendine göre sözleşmeli memur olmuşsunuz. Bu sebeple geçen yıllardan kalan izin hakkınız yok. Ancak taşeron şirketlerde yıllık izin kullanmadan geçirdiğiniz yıllar varsa kullanmadığınız yıllık izin paraları için bu şirketlere başvurabilirsiniz. 4/B yıllık iznini ise Temmuz 2012'de alabilirsiniz.

Kaynak : Ali Tezel BloombergHT