Türkiye'de e-ticaret sektörü gün geçtikçe büyüme gösteriyor. Türkiye'nin bu sektörde dünyadaki yerinin incelenmesi ve analiz edilmesi için bu konu, Webrazzi Gündem Toplantıları'nda ele alındı.
Türk ve dünya e-ticaret pazarını yakından inceleyen ve Türkiye'nin bu pazardaki yerini inceleyen Webrazzi, buradaki en önemli noktanın, Türkiye'nin dış pazarlara açılma gerekliliği olduğunu vurguladı.
Toplantının sponsorları arasında Yenibiris.com (internet sponsoru), NTV (medya sponsoru), Marjinal Porter Novelli (iletişim sponsoru), Sevenice (yayın sponsoru) destekte bulundu. e-ticaret dünyasındaki son gelişmelerin tartışıldığı toplantıda önemle vurgulanan bir başka konu ise, e-ticaret sektörünün büyümesi için, kullanıcı güvenliğinin ve kullanıcı sayısının artması gerektiği, ayrıca perakendecilerin de online alışverişe izin vermesi gerektiği oldu.
Dünyadaki e-ticaret büyüklüğünün yaklaşık olarak 1 trilyon avro'yu bulduğu tahmin ediliyor. Japonya ve Amerika ise e-ticaret sektöründe başı çeken ülkelerden oluyor. İleride Hindistan ve Çin'in de bu sektörde söz sahibi olacağı, daha çok elektronik ve giyim gibi ürünlere ağırlık verileceği belirtiliyor.
Online Ticaret'te kullanılan kredi kartlarının yaygınlaşması, güvenlik önlemlerini de ön plana taşıyor. Kullanıcıların e-ticaret yapan siteye güvenmelerinin en önemli nokta olduğu belirtiliyor. Türkiye nüfusunun yüzde 21′inin internet kullanıcısı olduğu, bu rakamların Türkiye'yi dünyada en fazla internet kullanan ilk 20 ülke arasına sokmaya yettiği belirtiliyor.
Türkiye'de internet sitelerinden aylık olarak alışveriş yapılan tutarın, yaklaşık olarak 250 TL'nin üzerinde olduğu belirtiliyor. E-ticaret sitelerinin başarılı olmasındaki en önemli faktörlerin, güvenlik, uygun fiyat, hız ve zaman kısıtlamasının olmaması gerektiği belirtiliyor.
Operasyonel açıdan firmalara stok, teslimat ve tedarikçiler ile ilgili kolaylıklar sağlayan e-ticaret konusunda yaşanan zorluklar içinde teknik ve güvenlik ile ilgili zorluklar da bulunuyor. Türkiye online ticaretindeki sıralama, doğrudan pazarlama, havayolları, diğer, sigorta, elektronik eşya, seyahat, hizmet, giyim ve aksesuar ve telekomünikasyon bulunuyor.
Türkiye'de bulunan 26 milyon internet kullanıcısının sadece 3 milyonunun online alışveriş gerçekleştirdiği, bu sayının artırılmasının da sektöre büyük canlılık kazandıracağı belirtiliyor.