Neden E ticaret

Hayatın her alanında etkisini gösteren Gelişim Kavramı, ticaret hayatında da internet'in yaygınlaşmasıyla ticaret kavramının sınırlarını fazlasıyla genişletti. E-ticareti geleneksel ticaret yöntemlerine ilava olarak kullanan köklü kuruluşlar olduğu gibi 100% e-ticaret kavramıyla iş yapan amazon.com, ebay.com gibi firmalar yeni nesil ticaret kavramını geliştirerek elektronik ticaretin yaygınlaşmasında öncü rolü üstlendiler.
Geleneksel yöntemlerle ticaret yapan köklü firmalara karşın daha düşük bütçe imkanlarla mücadele eden küçük ve orta ölçekli firmalar için e-ticaret kavramı hayal sınırlarını zorlamalarına imkan tanıdı. Yeni ekonominin oyuncuları daha atak, daha etkin satış ve pazarlama stratejileri geliştirerek mesafe ve mekan sınırlarını aşarak müşteri odaklı ürün ve hizmet kalitelerini sürekli geliştirdiler.

Günümüzde artık firmalar websitelerini sadece kurumsal firma tanıtımları için kullanmıyorlar artık ürün ve hizmetlerini doğrudan tüketicilere satabilmekteler. Ürün ve hizmetlerini zaman ve yer kısıtlaması olmadan sınırsız tanıtım, 7/24 satış imkanını e-ticaret sistemleriyle sağlayabiliyorlar. Artık ürün ve servis giderlerinizi daha düşük düzeyde kontrol edebildiğiniz, düşük pazarlama ve reklam giderlerinizle tüketicilere daha etkin erişebiliceğiniz internet ortamında da bir şubeniz oluyor.

Bireysel ve kurumsal müşterileriniz evden, ofisden ya da mobil sistemlerle elektronik ortamdaki e-ticaret şubenize 7/24 ulaşabilecekler. 2001 yılından bu yana işletmelere kurumsal çözümler üreten :), Profesyonel e-ticaret sistemi , kurumsal e-ticaret sistemi ve gelişmiş e-iş ve e-ticaret sistemi 'i firmaların e-ticaret ihtiyaçlarına uygun çözümler sunuyor.

İşletmelerin eticaret 'e olan ilgilerinin nedenlerine bakıldığında beş ana başlık görmekteyiz. Bunlar; Stok maliyetine girmeden mağazacılık yapılabilir: Eticaret işletmelerin stok bulundurmasına gerek olmadan sanal mağazacılık yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bir sanal mağazada yüzbinlerce ürün bulundurulabilir. Ürün sayısında bir sınırlama bulunmamaktadır. Bununla birlikte entegrasyon çözümleri ile sıradan e-ticaret sistemlerinde bile yüzbinlerce ürün bulundurulabilmekte ve satışa sunulabilmektedir.

Tüketiciye kolay ve pratik bir şekilde ürün bilgisi sunulabilir: Fiziki mağaza ve dükkanlarda ürün bilgisi tüketiciye ürün broşürleri ve satış danışmanları aracılığıyla yüzyüze veya telefonla verilmektedir. Bu noktada bazı aksaklıkların yaşandığı görülmektedir. Satış danışmanının eksik bilgisi, yanlış bilgilendirme yapması veya ürün broşüründeki bilgiye kolay ve hızlı erişimin yapılamaması gibi. E ticaret sistemlerinde bu konu daha stabildir, bilgi nettir. Tüketici ürün resmi ile birlikte sunulan teknik ve detay bilgiye anında ulaşabilir. Daha sağlıklı koşullarda bilgiye sahip olabilir. Teknik bilgi ve detaylara göre ürün arayabilir. Özellikle entegrasyonlu sistemlerde teknik ve detay bilgileri ekstra iş gücü ve zaman kaybına gerek olmaksınız kullanılabilir.

Düşük maliyetle reklam, tanıtım yapılabilir: E ticaret işletmelerin reklam ve tanıtım maliyetlerine olumlu katkılar yapmaktadır. E ticaret için en etkili reklam mecrası yine internettir. Klasik reklam mecraları olan TV, radyo, yazılı basın, bilboard, gazete, dergi, broşür vb. reklamlara nispetle online reklam daha etkili ve ekonomiktir. Direkt ilgili kelimeler üzerine verilen internet reklamları nokta atışı müşteri bulunması konusunda oldukça etkilidir.

Daha etkin müşteri hizmetleri faaliyetleri yapılabilir: E-ticarette müşteri ilişki ve yönetim faaliyetleri fiziki ticarete göre daha etkili yapılabilmektedir. Satış öncesi, satış anı ve satış sonrası hizmetler ve iletişim elektronik ortamda gerçekleşmekte ve gerek site yönetimi gerekse tüketici ile ilgili tüm hareket ve işlemler kayıt altına alınmaktadır. Asgari insan gücüyle yönetilebilen müşteri ilişkilerindeki verimlilik bu yolla artmaktadır. Çok basit ve küçük operasyonlarla yüzbinlerce müşteriye kampanyala düzenlenebilmekte ve pazarlama faaliyetleri yapılabilmektedir.

Eticaret ekonomik bir ticaret modelidir: Tüm avantajlarına rağmen eticaret diğer geleneksel ticaret modellere göre çok daha ekonomik bir şekilde kurgulanabilmekte ve hayata geçirilebilmektedir. Bugün itibariyle Türkiye 'de en basit e-ticaret sistemleri 500-600 TL civarından başlayarak daha gelişmiş ve ileri teknoloji e-ticaret sistemleri entegrasyon yapılaro ile birlikte 2500-4000 TL seviyelerini bulmaktadır. Dolayısıyla geleneksel mağazacılığa göre kıyaslanmayacak derecede ekonomik koşullarda sanal mağaza açılabilmektedir.